Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-06/a-fost-semnat-contractul-de-furnizare-a-energiei-electrice-din-sistemul-electroenergetic-unit-al-ucr-24686.html
Data: Apr 6, 2012 (23:07)

A fost semnat contractul de furnizare a energiei electrice din Sistemul Electroenergetic Unit al Ucrainei în Sistemul Electroenergetic al Republicii Moldova

Societatea pe Acţiuni „ENERGOCOM” anunţă că la data de 6 aprilie 2012 a finisat procesul de negocieri cu compania ucraineană „DTEK POWER TRADE”, în rezultatul căruia a fost prelungit până la finele anului Contractul de furnizare a energiei electrice din Sistemul Electroenergetic Unit al Ucrainei în Sistemul Electroenergetic al Republicii Moldova. Cantitatea de energie electrică care va fi importată lunar în conformitate cu condiţiile contractuale este suficientă pentru acoperirea integrală a necesarului de consum al S.A. „RED NORD” şi S.A. „RED NORD-VEST”.

Preţul energiei electrice de import este stabilit începând cu 1 aprilie 2012 pentru toată perioada contractuală în mărime de 0,069 dolari SUA/kWh. Astfel, în procesul de negocieri s-a reuşit de a obţine o micşorare de preţ de la mărimea iniţial solicitată de către partenerul ucrainean de 0,075 dolari SUA/kWh până la preţul final de 0,069 dolari SUA/kWh.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei,  S.A. „ENERGOCOM” fiind operator comercial pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova are ca gen principal de activitate importul şi exportul de energie electrică, încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice din diferite surse de generare, cu companiile de distribuţie şi consumatorii eligibili de energie electrică, indiferent de forma lor de proprietate şi organizatorico – juridică.

S.A.„ENERGOCOM” este unica companie din Republica Moldova care are ca sarcină şi asigură balansarea întregului Sistem Electroenergetic al republicii în scopul evitării dezechilibrelor dintre producţia şi consumul de energie electrică.