Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2012

Încheierea misiunii diplomatice a Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova

Încheierea misiunii diplomatice a Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Valeri Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, în legătură cu încheierea misiunii sale diplomatice în țara noastră.

Marian Lupu și-a exprimat convingerea că în timpul apropiat, odată cu finalizarea procesului de formare a noilor structuri ale puterii în Federația Rusă după ce au avut loc alegerile prezidențiale, și, avînd stabilitate politică în Republica Moldova, în relațiile bilaterale dintre cele două state se vor deschide noi perspective în aspect economic, politic, cultural și în toate celelalte domenii.

Un bun prilej pentru impulsionarea dialogului politic moldo-rus o constituie împlinirea, la 6 aprilie 2012, a 20 e ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă.

Deosebit de importantă în ansamblul relațiilor bilaterale moldo-ruse, în opinia Președintelui Parlamentului, este dimensiunea parlamentară. În acest context Marian Lupu a pledat pentru reluarea activității Comisiei interparlamentare moldo-ruse, pentru stabilirea unor contacte permanente între grupurile de prietenie și comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și a celor două camere ale Adunării Federale a Federației Ruse.

În cadrul dialogului s-a pus accentul pe intensificarea cooperării comercial-economice între cele două state, Federația Rusă fiind cel mai important partener economic extern al Republicii Moldova. În context Marian Lupu a exprimat interesul Republicii Moldova pentru semnarea cît de curînd posibil a unui nou acord de livrare a gazelor naturale rusești în țara noastră. De asemenea, partea moldovenească propune desfășurarea celei de-a XIII-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare economică la Chișinău în  prima jumătate a anului curent.

Ambasadorul Valeri Kuzmin a afirmat că Federația Rusă este interesată în extinderea cooperării pe multiple planuri cu Republica Moldova, informează Serviciul de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus