Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2012

Guvernul a identificat soluţia pentru liberalizarea spaţiului aerian cu UE pînă la semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun (SAC)

Guvernul a identificat soluţia pentru liberalizarea spaţiului aerian cu UE pînă la semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun (SAC)

Conform indicaţiilor care au fost enunţate în şedinţa din 14 martie a Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au lansat procedurile de liberalizare bilaterala a spaţiului aerian cu Germania, Italia şi Austria.
 
Astfel, începînd cu aprilie 2012, vor exista condiţiile necesare pentru oricare din companiile aeriene din Republica Moldova, Germania, Italia şi Austria pentru a executa zboruri în regim liberalizat spre orice destinaţie din respectivele ţări, în spiritul textului Acordului SAC, parafat de Guvernului RM şi UE în octombrie 2011.
 
Soluţia identificata de Guvernul RM a devenit posibila de aplicat după ce UE si-a exprimat avizul favorabil pentru respectivele proceduri, aceasta în condiţiile în care semnarea din 22.03.2012 a Acordului SAC a fost amînată din cauza unor aspecte tehnice din cadrul UE.
 
Un rezultat concret al acestei acţiuni a Guvernului RM este dublarea zborurilor zilnice din Munhen spre Chişinău ale companiei aeriene Lufthansa şi lansarea de către operatorul naţional Air Moldova a zborurilor directe spre mai multe destinaţii din nordul Italiei: Verona, Veneţia şi Bologna (din 4 iunie 2012).
 
Pînă acum aceste zboruri nu puteau fi executate de către „Air Moldova” din cauza limitărilor prevăzute in Acordului bilateral dintre Italia si Moldova. Mai mult, aceasta liberalizare bilaterala crează premise inclusiv pentru intrarea operatorului Alitalia pe piaţa serviciilor de transport din Moldova, respectiv sporirea competiţiei şi reducerea preţurilor la biletele de avion.
 
Aceste acţiuni ale Guvernului vin să răspundă aşteptărilor cetăţenilor RM de a avea acces, cît mai curînd posibil, la servicii de transport aerian calitative şi la preţuri mai mici decît cele existente în prezent, anunţă Serviciul de presă al Guvernului

cuvinte-cheie: Acordului | SAC

Comentarii (0)

 

Sus