Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2012

Moldova şi SUA poartă discuții bilaterale în domeniul apărării

Moldova şi SUA poartă discuții bilaterale în domeniul apărării

Guvernul SUA este dispus să susţină în continuare eforturile R. Moldova în reformarea sectorului de apărare. Declaraţia a fost făcută de Adjunctul Asistentului Secretarului Apărării al SUA, Celeste Wallander, vineri, 30 martie, în cadrul vizitei la sediul Ministerului Apărării cu ocazia consultărilor bilaterale moldo-americane în domeniul apărării.

„Salutăm eforturile Ministerului Apărării în derularea reformei militare în contextul integrării europene a R. Moldova. Consultările bilaterale reprezintă un pas important în consolidarea relaţiei în domeniul apărării dintre ţările noastre şi un prilej bun pentru a discuta mai multe aspecte de interes comun, inclusiv modul în care SUA poate sprijini Armata Naţională în promovarea reformelor", a afirmat Celeste Wallander.

Ministrul Apărării a salutat prezenţa oficialului american la Ministerul Apărării şi a menţionat că colaborarea în domeniul apărării cu SUA este foarte importantă pentru R. Moldova. Vitalie Marinuţa a apreciat înalt contribuţia SUA la modernizarea Armatei Naţionale şi a menţionat că  obiectivul de bază al acestui proces este dezvoltarea capabilităţilor militare pentru asigurarea suveranităţii, independenţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.

„Statele Unite ale Americii sînt un partener valoros, iar asistenţa oferită Armatei Naţionale relevă caracterul dinamic şi multidimensional al colaborării moldo-americane. Îmi exprim speranţa că, în plan bilateral, cooperarea dintre Moldova şi SUA va fi în viitor cel puţin la fel de productivă ca pînă în prezent”, a opinat ministrul Apărării.

Subiectele principale de pe agenda consultărilor moldo-americane în domeniul apărării au fost realizările în plan bilateral şi priorităţile de cooperare pentru anii 2012-2013. În cadrul consultărilor au fost abordate inclusiv aspecte privind derularea reformei în sectorul de apărare şi progresul Armatei Naţionale în pregătirea subunităţilor pentru operaţiunile de menţinere a păcii.

De asemenea, în timpul consultărilor a fost evaluată instruirea profesională a efectivului Armatei Naţionale în instituţiile de profil din SUA prin intermediul Programul IMET (Educaţie şi Instruire Militară Internaţională). În prezent, 10 militari ai Armatei Naţionale studiază în SUA, iar în perioada anilor 1994 – 2011, au beneficiat de oportunităţi de perfecţionare profesională peste 300 de militari. 

Consultările bilaterale în domeniul apărării între R. Moldova şi Statele Unite ale Americii au loc o dată la doi ani începînd cu anul 2000. Ultima dată consultările bilaterale moldo - americane în domeniul apărării s-au desfăşurat în Washington, SUA, în perioada 11-13 ianuarie 2010.

Potrivit Ministerului Apărării, colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus