Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2012

La Varşovia a fost semnată Declaraţia comună a Adunării Parlamentare a R.Moldova şi a Republicii Polone

Declaraţia comună a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova şi a Republicii Polone, semnată zilele trecute la Varşovia, constată progresul Republicii Moldova în domeniul dezvoltării instituţiilor democratice.

Potrivit declaraţiei, se constată „cu mare satisfacţie angajarea puternică a Republicii Moldova în implementarea reformelor şi implicit a progresului în domeniul dezvoltării instituţiilor democratice, a guvernării statului de drept şi a drepturilor omului, manifestînd totodată convingerea profundă că aceasta se va reflecta în succesele ulterioare ale Republicii Moldova pe calea viitoarei eurointegrări a ţării”. Documentul mai afirmă necesitatea accelerării negocierilor între Republica Moldova şi Uniunea Europeană asupra Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi a dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, precizând că Republica Moldova şi Republica Polonia se angajează să depună toate eforturile pentru activizarea colaborării interparlamentare la toate nivelele şi intensificarea dialogului parlamentar.

Semnatatrii Declaraţiei salută preluarea de către Republica Polonă împreună cu Statele Unite ale Americii a preşedinţiei Grupului de Lucru pentru Moldova (Moldova Task Force) realizate în cadrul Comunităţii Democraţiei şi îşi exprimă convingerea că proiectele realizate vor contribui la dezvoltarea multidimensională a Republicii Moldova în domeniile legate de realizarea acestei iniţiative. În context, se remarcă sprijinul puternic acordat de Republica Polonă integrării Republicii Moldova în structurile Uniunile Europene atât în plan bilateral, cât în cadrul forurilor multilaterale ale Uniunii Europene. Totodată, sunt apreciate înalt realizările Forului Polono–Moldovenesc al Integrării Europene ca instrument de colaborare sectorială menit să adapteze legislaţia Republicii Moldova la standardele comunitare, fiind exprimată speranţa că cea de a IV ediţie a Forului se va desfăşura în acest an la Chişinău.

Declaraţia comună a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova şi a Republicii Polone stabileşte că anual, o delegaţie formată din funcţionari ai Parlamentului Republicii Moldova va efectua o vizită de studiu în Polonia, la invitaţia Cancelariei Seimului Republicii Polone în cadrul iniţiativei de schimb de experienţă interparlamentară.

Totodată, semnatarii Declaraţiei recomandă Seimului şi Senatului Republicii Polone şi Parlamentului Republicii Moldova adoptarea unor rezoluţii corespunzătoare consacrate Aniversării la 14 iulie 2012 a 20 de ani de la încheierea relaţiilor diplomatice între Polonia şi Republica Moldova.

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova a participat la Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova şi a Republicii Polone, reunită la Varşovia la 27 martie 2012, în cea de-a doua sesiune. Delegaţia a fost condusă de deputatul Igor Corman, Co-Preşedinte al Adunării Parlamentare a Republicii Moldova şi a Republicii Polone, iar din componenţa delegaţiei au făcut parte deputaţii Valeriu Ghileţchi, Valeriu Streleţ, Dumitru Diacov, Iurie Chiorescu şi Ana Guţu.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova şi a Republicii Polone a fost  constituită în anul 2011, iar prima sesiune a Adunării Parlamentare a celor două foruri legislative a avut loc la Chişinău la 25 iulie 2011. Potrivit Statutului, Adunarea Parlamentară este un organ consultativ interparlamentar constituit în scopul elaborării punctelor de vedere comune privind problemele şi proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral. Sesiunile plenare ale Adunării se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Moldova şi Republica Polonă, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus