Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-30/int-lnire-comuna-moldorom-na-la-parchetul-de-pe-l-nga-curtea-de-apel-iashi-24573.html
Data: Mar 30, 2012 (14:54)

Întâlnire comună moldo-română la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi

Procurorul General, Valeriu Zubco, efectuează astăzi o vizită oficială la Iaşi, România, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu Ispir Iulian, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Potrivit Serviciul de presă al Procuraturii Generale, pe durata zilei de astăzi Valeriu Zubco va purta discuţii şi cu reprezentanţi din conducerea Parchetelor de pe lângă Tribunalele din Iaşi, Vaslui şi Huşi.

Analizarea posibilităţilor de cooperare judiciară în materie penală prin dezvoltarea unor proiecte comune de colaborare în domeniul supremaţiei legii, acesta este subiectul central al discuţiilor dintre membrii delegaţiilor.

Întâlnirea se înscrie în cadrul demersurilor de punere în practică a prevederilor acordului bilateral şi trilateral (Protocolului privind cooperarea între Ministerul Public Român şi Procuratura Generală a Republicii Moldova, semnat la 10 februarie 2005 la Chişinău şi  Protocolul privind cooperarea între Procuratura Generală a Republicii Moldova, Procuratura Generală a Ucrainei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, semnat la 27 martie 2007 la Odesa).

„Această întrevedere denotă deschiderea pe care o manifestă conducerea Procuraturii Generale a Republicii Moldova faţă de colaborarea bilaterală cu autorităţile similare din România. Consider că nivelul de cooperare poate fi dezvoltat pe diverse dimensiuni şi suntem dispuşi să identificăm mecanismele necesare pentru o cooperare mai dinamică în viitor”, a declarat Valeriu Zubco, care a mulţumit procurorului Ispir Iulian pentru atenţia acordată relaţiilor dintre cele două instituţii.
De asemenea, discuţiile vizează cooperarea între procurori pentru armonizarea legislativă, sprijinul reciproc precum şi schimbul de experienţa pentru reformele din domeniul Justiţiei.

Părţile au schimbat opinii privind modernizarea activităţii organelor Procuraturii din republică, au analizat legislaţia şi au identificat noi modalităţi de amplificare a cooperării în viitor.

În cadrul vizitei, Procurorul General este însoţit de Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba, şeful secţiei asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană a PG, Anatolie Pârnău, Viorel Morari, procuror, adjunct al Procurorului Anticoruptie şi procurorul raionului Ungheni, Eduard Florea.