Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-30/circula-ia-trenurilor-prin-regiunea-transnistreana-va-fi-reluata-peste-o-luna-24578.html
Data: Mar 30, 2012 (16:40)

Circulația trenurilor prin regiunea transnistreană va fi reluată peste o lună

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Tiraspol, o întrevedere cu liderul transnistrean Evghenii Şevciuk. La final, Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk au semnat o decizie protocolară cu privire la principiile reluării plenare a transportului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană.

Respectarea deciziilor documentului respectiv este garantată de normele internaţionale existente în domeniul comercial-economic, feroviar şi vamal. 

 
Totodată, părţile vor constitui zone comune de control vamal şi posturi mixte, pe bază de paritate, la staţiile feroviare Bender – 2 şi Rîbniţa cu scopul efectuării controlului vamal comun. Pe teritoriul zonelor respective, controlul vamal se va desfăşura după principiul „o singură staţie”, fapt ce va reduce din timpul necesar pentru perfectarea formalităţilor vamale.

În declaraţiile făcute presei, Vlad Filat a subliniat că decizia care a fost semnată  astăzi  este o finalizare logică a lucrului desfăşurat pînă acum atît în probleme de export, cît şi reieşind din înţelegerile convenite pînă în prezent.

„Vreau să constat cu satisfacţie că acele înţelegeri la care am convenit la întrevederile anterioare sînt transpuse în practică şi există acţiuni concrete în acest sens”, a subliniat Premierul.

Potrivit unui comunicat al guvernului, prim-ministrul s-a arătat încrezător că, în termen de 30 de zile, vom asista la ceremonia de lansare a circulaţiei trenurilor în format deplin.

„Există înţelegerea că şi în continuare vom avea anume această abordare - să lucrăm constructiv în beneficiul oamenilor”, a accentuat Vlad Filat.

Prim-ministrul a menţionat că libera circulaţie a cetăţenilor, facilitarea activităţilor economice, lansarea proiectelor sociale, culturale, dezvoltarea sportului, sînt prioritare şi în această direcţie se va lucra în continuare. 


Premierul a mulţumit pentru activitate şi pentru rezultatele obţinute reprezentanţilor politici la negocieri, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, grupurilor de experţi, precum şi lui Evghenii Şevciuk pentru colaborarea fructuoasă de care a dat dovadă. 

La rîndul său, Evghenii Şevciuk a precizat că documentul semnat determină principiile de soluţionare a problemei privind deblocarea circulaţiei feroviare şi cuprinde parametri şi termeni concreţi (30 de zile) de reluare a circulaţiei depline a trenurilor. El a spus că această decizie este reciproc avantajoasă şi asigură condiţii de activitate pentru agenţii economici şi cetăţeni.   
Evghenii Şevciuk a specificat că documentul prevede un mecanism convenit de către ambele părţi şi a apreciat activitatea constructivă şi abordarea pozitivă a grupurilor de experţi de a activa în beneficiul cetăţenilor.

„Este o înţelegere în beneficiul ambelor maluri ale Nistrului şi sper că peste 30 de zile vom participa deja la punerea în aplicare a acestor înţelegeri”, a spus el.