Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.03.2012

Au fost aprobate achiziţiile majore pentru următoarele şase luni necesare derulării Programului Compact

Au fost aprobate achiziţiile majore pentru următoarele şase luni necesare derulării Programului Compact

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova. În cadrul şedinţei au fost aprobate achiziţiile majore pentru următoarele şase luni necesare derulării Programului Compact.

Printre achiziţiile aprobate se numără selectarea companiilor de construcţie pentru reabilitarea a primelor şase sisteme de irigare Lopatna, Jora de Jos, Criuleni, Coşniţa, Puhăceni, Roşcani. Cele şase sisteme de irigare, reabilitate la prima etapă, acoperă o suprafaţă de peste 6600 de hectare de teren agricol din 13 comunităţi. Reconstrucţia sistemelor de irigare face parte din proiectul Tranziţia la agricultura performantă al Programului Compact, care prevede reabilitarea a pînă la 11 sisteme de irigare.

În contextul realizării obiectivelor de tranziţie la agricultura performantă, au fost aprobate activităţile de consolidare a Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, care vor prelua în gestiune sistemele de irigare reabilitate.

Totodată, membrii Consiliului de Observatori au aprobat procurarea și livrarea echipamentului destinat creării reţelei naţionale de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apei. Acest echipament include pînă la 10 staţii de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apelor de suprafaţă, softuri şi tehnică pentru dotarea instituţiilor care vor forma reţeaua naţională de monitorizare în timp real a calităţii şi cantităţii apei etc. Achiziţiile aprobate vor contribui la îmbunătăţirea managementului resurselor de apă în Republica Moldova.

Programul Compact are o valoare totală de 262 de mil. USD şi este prevăzut pentru perioada 2010-2015. Proiectele implementate în cadrul programului au scopul să contribuie la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova şi vizează investiţii în  reabilitarea  drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.

cuvinte-cheie: Programu | Compact

Comentarii (0)

 

Related news

Sus