Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2012

Vlad Filat a vizitat astăzi Cartierul General NATO din Bruxelles

Vlad Filat a vizitat astăzi Cartierul General NATO din Bruxelles

În cadrul vizitei, Premierul a avut o întrevedere cu Anders Fogh Rasmussen, Secretar General NATO, şi a participat la Reuniunea Consiliului Alianţei Nord-Atlantice+RM. Tot astăzi, Vlad Filat şi Anders Fogh Rasmussen au susţinut  o conferinţă de presă comună.

Anders Fogh Rasmussen a salutat prezenţa Prim-ministrului Republicii Moldova la Cartierul General NATO, menţionînd că  parteneriatul cu Moldova este foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică. Secretarul General NATO a pledat pentru avansarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale la un nou nivel.

„Participarea Premierului Vlad Filat la lucrările Reuniunii Consiliului Alianţei Nord-Atlantice a constituit un prilej bun pentru a discuta mai multe aspecte de interes comun, inclusiv modul în care NATO poate sprijini Moldova în promovarea reformelor”, a spus Anders Fogh Rasmussen. 

Premierul a menţionat că este onorat să fie prezent la Cartierul General NATO din Bruxelles, la invitaţia Secretarului General al NATO, în momentul cînd Alianţa Nord-Atlantică traversează o perioadă de transformări interne complexe, dar şi a implementării noii politici a parteneriatelor.

Prim-ministrul a menţionat că autorităţile Republicii Moldova percep NATO drept o Alianţă a valorilor, pe care le împărtăşeşte şi ţara noastră şi doreşte să le promoveze împreună cu statele din spaţiul  euro-atlantic.

„Vedem colaborarea noastră ca una distinctă, autonomă şi indispensabilă pentru atingerea standardelor democratice europene şi dezvoltarea capacităţilor ţării de a contribui la asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. Statutul de neutralitate al R. Moldova nu este un obstacol in calea cooperarii tarii cu NATO”, a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat, în cadrul întrevederii cu Anders Fogh Rasmussen, că relaţiile RM-NATO continuă să se dezvolte într-un ritm dinamic constant, cu tendinţe de creştere, remarcînd două evenimente semnificative desfăşurate în premieră în RM în 2011- Reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, în formatul Sesiunii Grupului Consultativ pentru Politica Atlantică, şi Exerciţiul internaţional de management al consecinţelor situaţiilor excepţionale „Codrii 2011”, care a fost cel mai mare eveniment de acest gen în istoria Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Intervenţiilor la Dezastre, întrunind 1300 de participanţi.

„Noi optăm pentru extinderea dialogului politic şi cooperării practice cu NATO în multiple domenii prevăzute de Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), Plan care a fost actualizat în anul2010. Privim IPAP ca un instrument indispensabil pentru reformele democratice prin care trece Republica Moldova”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a menţionat că unul din obiectivele IPAP constă în reforma cuprinzătoare a sectorului de securitate şi apărare, în scopul sporirii transparenţei şi controlului democratic asupra acestuia şi, prin urmare, a eficienţei lui în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

„Scopul nostru final este transformarea Republica Moldova dintr-un consumator, într-un furnizor al securităţii şi stabilităţii regionale cu asistenţa partenerilor noştri internaţionali”, a spus Vlad Filat.

În acest context, Premierul a exprimat recunoştinţă statelor membre şi partenere NATO pentru implementarea proiectului de distrugere a pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase din Republica Moldova. În cadrul întrevederii cu Secretarul General al NATO, Premierul a solicitat asistenţă pentru finalizarea proiectului privind distrugerea  pesticidelor.

Totodată, Prim-ministrul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua cooperarea eficientă cu NATO şi de a reafirma calitatea de partener credibil european.

Vlad Filat l-a invitat pe Anders Fogh Rasmussen să viziteze Republica Moldova, Secretarul General NATO acceptînd invitaţia, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie: NATO | Vlad | Filat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus