Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-27/ministerul-justi-iei-insista-asupra-ridicarii-imunita-ii-judecatorilor-banui-i-de-corup-ie-24498.html
Data: Mar 27, 2012 (11:00)

Ministerul Justiției insistă asupra ridicării imunității judecătorilor bănuiți de corupție

Principiul imunității judecătorilor trebuie limitat la cadrul funcțional și nicidecum transformat într-un privilegiu ce depășește normele constituționale și care le permite acestora să scape nepedepsiți dacă nesocotesc legea. Această aserțiune a fost făcută de ministrul Justiției, Oleg Efrim, în deschiderea unei mese rotunde ce privește responsabilitatea și garanțiile independenței judecătorilor în contextul reformei sistemului judecătoresc, organizată astăzi la Chișinău cu concursul Fundației germane pentru Cooperare Juridică Internaționale.

"Principiul independenței judecătorilor nu este un scop în sine și nici un drept exclusiv al judecătorilor. Acesta este un drept al societății, care are nevoie de un arbitru obiectiv și echilibrat în cazul examinării unor litigii sau cel al evaluării unor infracțiuni comise împotriva societății. Și, din această cauză, garanția independenței trebuie să fie de o asemenea natură încât să-i asigure judecătorului libertatea de a acționa în exercițiul funcțiunii sale sau, altfel zis, i-ar oferi acestuia independența funcțională", a declarat Oleg Efrim, pledând pentru ridicarea din oficiu a imunității magistraților bănuiți de săvârșirea unor acte de corupție.

O asemenea normă a fost inclusă printre prevederile pachetului de proiecte legislative cu privire la funcționarea sistemului judecătoresc, selectarea și evaluarea judecătorilor, precum și răspunderea disciplinară a acestuia, elaborat recent de Ministerul Justiției, aprobat de Guvern și care se află în prezent în atenția Parlamentului. Conținutul acestui pachet, în corelație cu experiența germană, au devenit principala temă a dezbaterilor la care au participat astăzi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și judecători din instanțe moldovenești, reprezentanți ai Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție, precum și membri ai organizațiilor neguvernamentale ce activează în domeniul Justiției.

Potrivit Ministerul Justiției, Oleg Efrim a anunțat că până la sfârșitul acestui an va fi definitivat un alt proiect de Lege ce vizează o reformă complexă a mecanismului de răspundere disciplinară a judecătorilor.