Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.03.2012

Luc Devigne: Semnarea Acordului de Liber Schimb cu R.Moldova face parte din politica de vecinătate a Uniunii Europene şi asigură integrarea economică a Moldovei în comunitatea Europeană

Luc Devigne: Semnarea Acordului de Liber Schimb cu R.Moldova face parte din politica de vecinătate a Uniunii Europene şi asigură integrarea economică a Moldovei în comunitatea Europeană

Părţile au dat o apreciere pozitivă rezultatelor primei runde de negocieri a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şu Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană . „Suntem mulţumiţi de rezultatele negocierilor rundei întâi, evident fiind o pregătire foarte bună pentru cea de a doua rundă care va avea loc în iunie, la Bruxelles ”, a declarat şeful negociator a Comisiei Europene Luc Devigne, in cadrul conferinţei de presă , organizată după finisarea negocierilor joi, 22 martie.

Luc Devigne a specificat că semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova face parte din politica de vecinătate a Uniunii Europene şi asigură integrarea economică a Republicii Moldova în comunitatea Europeană. Procesul de integrare va fi susţinut de către Uniunea Europeană prin Programul de dezvoltarea a capacităţilor instituţionale, bugetul căruia constituie 41 mln. Euro, o parte din care vor fi alocaţi pentru DCFTA.

Răspunzând la întrebarea jurnaliştilor, negociatorul-şef al Republicii Moldova, viceministrul Octavian Calmâc a specificat că concesiile tarifare ale Acordului vor fi discutate la runda a treia de negocieri a Acordului în septembrie curent. Viceministrul a menţionat că Ministerul Economiei a efectuat deja un şir studii sectoriale în baza cărora va fi elaborată şi negociată lista de concesii maximal avantajoasă pentru mediul de afacere din Republica Moldova, din momentul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb RM-UE.

„Conform înţelegerii între părţi, pe parcursul lunilor imediat următoare vor fi efectuate schimburi de statistici ale datelor schimburilor comerciale şi elaborate recomandările cheie pentru concesii din mai mai multe domenii in special ce ţin de sectorul sanitar şi fitosanitar, vor fi prezentate actele legislative ce reglementează domeniile date şi foaia de parcurs la implementarea regulamentelor tehnice şi standardelor europene armonizate”, a declarat Octavian Calmâc.

Totodată, Octavian Calmâc a atenţionat că UE tratează Transnistria drept parte a Republicii Moldova şi angajamentele vor fi aplicate pe întreg teritoriul fără excepţii cu respectarea normelor Acordului Adiţional, astfel că toate beneficiile şi obligaţiunile negociate pentru agenţii economici din Republica Moldova vor fi valabile şi pentru agenţii economici din stânga Nistrului.
Republica Moldova a lansat pregătirile pentru negocierile DCFTA în 2011, efectuând un şir de modificări legislativ-normative conform Planului de acţiuni al Republicii Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Modificările au vizat 13 domenii ale economiei naţionale.

Potrivit Ministerului Economieie, Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) asigură integrarea economică a Republicii Moldova în UE şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a Uniunii Europene. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat, DCFTA va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus