Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-21/guvernul-a-ini-iat-negocierile-cu-comisia-europeana-pentru-o-tran-a-de-10-milioane-de-euro-in-calita-24407.html
Data: Mar 21, 2012 (17:13)

Guvernul a inițiat negocierile cu Comisia Europeană, pentru o tranșă de 10 milioane de euro în calitate de suport tehnic pentru reforma din sectorul Justiției

Guvernul a aprobat în ședința de azi inițierea negocierilor cu Comisia Europeană a proiectului Acordului de finanțare privind Programul de Suport a Reformei în Sectorul Justiției. Documentul în cauză prevede acordarea unui suport nerambursabil în valoare de 10 milioane de euro, folosiți în calitate de asistența tehnică pentru consolidarea, coordonarea și monitorizarea implementării Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției.

Astfel, proiectul Acordului prevede alocarea a 2,8 milioane ca suport pentru Ministerul Justiției, în calitatea sa de instituție care coordonează și asigură implementarea reformei, și altor 2 milioane de euro pentru asigurarea procesului prealabil înfăptuirii actului de justiție. 3 milioane de euro sunt destinați creșterii eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor din Moldova, iar sistemul de executare, probațiune și reabilitare va beneficia de încă 4 milioane de euro. Perioada de realizare a celor patru proiecte finanțate din acești bani este de trei ani.

Obiectivul Programului de Suport a Reformei în Sectorul Justiției este crearea unui sistem echitabil, calitativ, cu zero toleranță față de corupție, care să asigure o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova și responsabilitate sporită față de interesele cetățeanului.

De asemenea, semnarea acestui acord cu Comisia Europeană este menită să ofere suport pentru asimilarea asistenței bugetare, în valoare de 52 de milioane de euro, ce urmează a fi oferite anul viitor de Uniunea Europeană pentru realizarea altor importante prevederi cuprinse în Strategia de Reformare în Sectorul Justiției.

Potrivit Ministerul Justiției, costurile generale ale reformei, specificate și detaliate în Planul de Acțiuni privind implementarea Strategiei, au fost estimate la 126 de milioane de euro.