Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-21/banca-mondiala-a-aprobat-o-finantzare-suplimentara-in-suma-de-1-milion-dolari-sua-pentru-proiectul-e-24417.html
Data: Mar 21, 2012 (20:14)

Bănca Mondiala a aprobat o finanţare suplimentară în sumă de 1 milion dolari SUA pentru Proiectul „Educaţia de calitate în mediul rural din Moldova”

Astăzi Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanţare suplimentară în sumă de 1 milion dolari SUA pentru Proiectul „Educaţia de calitate în mediul rural din Moldova”, care urmăreşte să susţină implementarea cu succes a agendei de reformă în educaţie, realizată de Guvernul Republicii Moldova.

„Succesul Moldovei pe termen lung rezidă în generaţia tânără”, a declarat Abdoulaye Seck, Directorul Băncii Mondiale în Moldova. „Această generaţie poate face ţara prosperă şi de succes doar dacă beneficiază de aptitudini şi educaţie de calitate de care se bucură semenii lor din Berlin, Bucureşti sau Varşovia. O forţă de muncă cu un nivel înalt de educaţie va ajuta Moldova să se poziţioneze ca un loc favorabil pentru investiţii, va duce la crearea locurilor de muncă, ameliorarea mediului de afaceri, care în schimb vor contribui la ridicarea standardelor şi calităţii vieţii pentru cetăţenii moldoveni”.

Finanţarea suplimentară se va concentra pe asistenţa tehnică care va facilita elaborarea standardelor pentru şcolile de circumscripţie, dezvoltarea unei scheme noi de remunerare a profesorilor, consolidarea capacităţilor şi instruirea în domeniul implementării noii formule de finanţare în educaţie, susţinerea participării Moldovei în evaluările internaţionale şi alte domenii de reformă importante. Obiectivul principal al proiectului este de a consolida eforturile ţării în sporirea accesului educație, creșterea calității şi echității educației şi utilizarea eficientă a resurselor alocate în sector.

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova, din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în anul 1992, a fost alocată o sumă totală de 880 milioane dolari SUA pentru 42 de operaţiuni la nivel de țară. Astăzi portofoliul Băncii Mondiale cuprinde 11 proiecte active cu un angajament total în sumă de 281 milioane dolari SUA. Domeniile de susţinere includ educaţie, asistenţă socială, e-guvernare, sănătate, energie, agricultură, dezvoltarea afacerilor şi altele.