Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-20/prejudiciu-in-marime-de-23-mln-lei-in-urma-privatizarii-frauduloase-a-unei-intreprinderi-de-stat-24386.html
Data: Mar 20, 2012 (11:52)

Prejudiciu în mărime de 23 mln lei în urma privatizarii frauduloase a unei întreprinderi de stat

În rezultatul unui complex de măsuri investigativ-operative întreprinse de către colaboratorii CCCEC, a fost relevată o grupare formată din factorii de decizie a unei întreprinderi care a activat în domeniul prestării serviciilor de transport din mun. Chişinău.
În fapt, pe parcursul anilor 1991-2011, aceştia au utilizat diferite scheme frauduloase, prin care au deposedat de cota-parte angajaţii şi pensionarii care au activat pe parcursul a patru decenii la întreprinderea respectivă, precum şi au prejudiciat în proporţii deosebit de mari bugetul de stat şi bugetul primăriei mun. Chişinău.

Potrivit CCCEC, s-a constatat prejudicierea intereselor publice şi a angajaţilor, după cum urmează:23,288 mln. lei – prejudiciu adus angajaţilor şi pensionarilor, care urmau să obţină cota-parte în capitalul întreprinderii; 150 mii lei – prejudiciu adus bugetului de stat, fiind pornită cauza penală în temeiul art. 244 Cod penal al RM (evaziune fiscală)

De menţionat că, deposedarea angajaţilor şi pensionarilor întreprinderii de cota-parte care urma să le revină, a fost posibilă inclusiv datorită ilegalităţilor comise de către registratorul de stat, care în repetate rînduri a încălcat flagrant prevederile normelor legale, operînd pe parcursul anilor 2001, 2005, 2007, 2010 mai multe modificări în actele de constituire a întreprinderii, care au favorizat schema de prejudiciere a angajaţilor acesteia.

La moment, Centrul anticorupţie continuă investigaţiile pe marginea acestui caz, scopul urmărit fiind asigurarea recuperării prejudiciului cauzat şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.