Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.03.2012

La Chișinău se desfășoară Simpozionul moldo – german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării şi eficienţei energetice

La Chișinău se desfășoară Simpozionul moldo – german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării şi eficienţei energetice

Potrivit CCI, pe 20 martie 2012, la Chișinău, factori de decizie, precum și peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și 26 de businessmeni din Germania participă la Simpozionul moldo – german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării şi eficienţei energetice, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie cu susținerea financiară a Comitetului de Est al Economiei Germaniei.

Președintele CCI, Gheorghe Cucu, a accentua importanța temei abordate, precum și interesul reprezentanților mediului de afaceri din ambele țări față de eficiența energetică. ”Simpozionul de astăzi oferă o platformă oportună pentru a discuta problemele în domeniu, a propune proiecte și a face schimb de experiență, ceea ce va contribui la transfer de tehnologii moderne și sporirea competitivității întreprinderilor autohtone”.

Ilarion Popa, viceministru al Economiei, a informat participanții despre situația din Moldova. ”Sectorul energetic al RM este dependent în proporție de 95% față de sursele de import. Utilajul din sectorul energetic are o uzură sporită, iar lipsa investițiilor nu permite modernizarea acestuia. De asemenea, și intensitatea energetică este de 2-3 ori mai mare decât în țările dezvoltate”.

Viceministrul a prezentat cadrul normativ din domeniu, reformele și acțiunile întreprinse de Guvern în vederea ameliorării situației.  

ES Berthold Johannes, Ambasador al Germaniei în Republica Moldova, a spus că este îmbucurător faptul că, prin această activitate comunitatea din Moldova și partenerii de peste hotare colaborează în domeniul eficienței energeticii, aprovizionării cu apă și canalizării. ”Moldova importă cea mai mare parte de surse energetice, de aceea economisirea lor trebuie să fie o prioritate. Identificarea și utilizarea energiei regenerabile este necesar să fie proporțional repartizată pe întreg teritoriul țării. UE, Banca Mondială și diverse instituții financiare oferă suport Moldovei în acest sens, iar implementarea proiectelor respective rămâne o oportunitate pentru țara Dvs”. 


Printre partenerii ce susțin țara noastră în domeniul eficienței energetice este și Suedia. ES Ingrid Tersman, Ambasador al Suediei în Republica Moldova, a salutat acțiunile Moldovei în vederea implementării standardelor europene pe piața energetică. ”Rolul nostru, al partenerilor internaționali, este să susținem principalii actori, inclusiv sectorul privat, pentru a identifica și crea oportunități ce ar face Moldova atractivă pentru investitori”.
 
În cadrul manifestării vor fi făcute prezentări ale ministerelor de profil, instituţiilor şi organizaţiilor ce activează şi prestează servicii în domeniul energetic. În acest context, experți autohtoni și de peste hotare vor aborda tendințele dezvoltării în domeniul eficienţei energetice în Republica Moldova, Germania şi UE, experiența germană fiind una din cele mai bune din Europa.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus