Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-19/curtea-constitutzionala-a-validat-astazi-alegerea-lui-nicolae-timofti-in-functzia-de-preshedinte-al-24378.html
Data: Mar 19, 2012 (16:23)

Curtea Constituţională a validat astăzi alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova

Curtea Constituţională a recunoscut luni constituţionalitatea alegerilor prin care Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Vineri, Nicolae Timofti ar urma să depună jurământul, iar din acea dată va intra în vigoare mandatul său de patru ani.

Nicolae Timofti a fost ales vineri cu 62 de voturi ale deputaţilor necomunişti  în funcţia de şef al statului, după o perioadă de doi ani şi jumătate în care Republica Moldova nu a avut preşedinte.

Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948  în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti (Nord-est), în familia unor deportaţi în timpul regimului sovietic. În anul 1972 a absolvit facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, după care a activat câţiva ani la Ministerul Justiţiei. Are o experienţă judiciară de 36 de ani, timp în care a deţinut mai multe funcţii, inclusiv pe cea de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, de unde a fost demis în 2001, la scurt timp după venirea Partidului Comuniştilor la putere. Din martie 2011 este preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie care are ca scop asigurarea independenţei puterii judiciare şi efectuarea controlului asupra activităţii judecătorilor. Nicolae Timofti este căsătorit, are trei fii.