Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-13/banca-natzionala-a-moldovei-modifica-graficul-privind-operatziunile-de-politica-monetara-24281.html
Data: Mar 13, 2012 (16:47)

Banca Naţională a Moldovei modifică graficul privind operaţiunile de politică monetară

În completarea deciziilor privind masurile de politica monetara adoptate pe parcursul ultimelor luni, Banca Nationala a Moldovei anunta modificarea graficului privind operatiunile de politica monetara, stabilindu-l pentru o perioada de doi ani, cu publicarea pe pagina-web oficiala a Bancii Nationale.

Noul grafic pentru prima data este elaborat pentru o perioada mai lunga si reprezinta un pas spre activizarea operatiunilor de piata deschisa ale Bancii Nationale a Moldovei. Astfel, acesta cuprinde alaturi de operatiunile de plasare a Certificatelor BNM si operatiunile de varsare a lichiditatilor în sistemul bancar.

Actualmente, sistemul bancar dispune de lichiditati suficiente pentru desfasurarea activitatii sale, excesul de lichiditate fiind aproximativ de 4 mld lei. Totodata, având în vedere atât dinamica lenta a cererii interne, cât si inflexiunea în dinamica activitatii economice globale, care continua sa afecteze ritmul de crestere a economiei nationale, Banca Nationala va reveni, începând cu 14 martie 2012, la operatiuni destinate livrarii de lichiditate pe piata.

Aceste operatiuni vor fi desfasurate sub forma de operatiuni REPO la rata fixa, pe termen de 28 de zile, în cadrul carora Banca Nationala va cumpara de la banci valori mobiliare de stat, cu obligatiunea acestora de a le rascumpara la o data stabilita si la un pret stabilit la momentul încheierii tranzactiei.

Banca Nationala va derula operatiunile transparent, prin intermediul licitatiilor, cu o frecventa saptamânala asigurând o continuitate în livrarea lichiditatilor.

Furnizarile de lichiditati propuse de Banca Nationala pe parcursul perioadei de doi ani, vor conduce la cresterea nivelului de încredere în sistemul financiar, vor oferi un sprijin suplimentar bancilor în gestionarea lichiditatilor si, implicit, vor contribui la îmbunatatirea conditiilor de creditare de catre banci a economiei, anunţă un comunicat al BNM.