Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-02/magistratzii-tribunalului-bucureshti-au-emis-mandate-de-arestare-pentru-zece-persoane-in-dosarul-aco-24179.html
Data: Mar 2, 2012 (13:05)

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandate de arestare pentru zece persoane în dosarul acordării cetăţeniei române unor persoane din R. Moldova

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis vineri dimineaţă mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele a zece persoane puse sub acuzare în dosarul acordării cetăţeniei române unor persoane din Republica Moldova.

Persoanele arestate sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de dare-luare de mită, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite, precum şi transmiterea de informaţii nedestinate publicităţii.

În acest dosar sunt cercetate 36 de persoane, dintre care 21 de funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi Serviciului de Stare Civilă Sector 1.

Şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Valentin Şelaru, a declarat joi că această anchetă a fost demarată la jumătatea anului 2011, ca urmare a unei sesizări formulate de Serviciul Roman de Informaţii şi în urma investigaţiilor s-a ajuns la concluzia că există mai multe persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, care, în schimbul unor sume de bani, intermediază redobândirea cetăţeniei române pentru persoane din Republica Moldova.

Din primele date ale anchetei rezultă că, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.000 euro sau alte 'atenţii', au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Miercuri, procurorii au efectuat şapte percheziţii domiciliare iar joi dimineaţa alte 25 de percheziţii, fiind ridicate importante sume de bani şi documente: formulare tipizate în alb şi agende care cuprind evidenţa persoanelor 'tratate' de intermediari.

De anchetă se ocupă patru procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, din care unul se află în Republica Moldova, unde sunt audiaţi zeci de martori, scrie AGERPRES.