Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2012

Baconschi: Ar fi bine ca reformele să continue în mod convingător în Republica Moldova

Baconschi: Ar fi bine ca reformele să continue în mod convingător în Republica Moldova

Prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, spune la RFI că "ar fi bine ca reformele să continue în mod convingător în Republica Moldova", întrucât ţara "nu poate plusa în logica europeană doar pentru că e puţin mai harnică decât celelalte state din Parteneriatul Estic". Declaraţiile fostului ministru de Externe vin în contextul în care o şedinţă comună de Guvern România-Moldova are loc sâmbătă la Iaşi.

Moment important sâmbătă la Iaşi: are loc prima şedinţă comună de guvern România–Republica Moldova. Va fi semnat un plan de acţiune pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, vor fi discutate şi unele proiecte comune transfrontaliere. Într-un interviu pentru RFI România, Teodor Baconschi vorbeşte despre mizele acestei şedinţe de Guvern şi despre eforturile pe care trebuie să le facă Moldova, pentru a se apropia de Uniunea Europeană.

Teodor Baconschi apreciază că "de doi ani şi ceva, relaţia bilaterală a fost restructurată în jurul unei logici pro-europene". "Cred că acest exerciţiu bilateral interguvernamental este pe de o parte emblematic pentru noua relaţie şi pe de altă parte, important la nivelul proiectelor comune care s-au schiţat între Chişinău şi Bucureşti, în domenii economice şi mai ales în domeniul integrării Republicii Moldova la reţeaua energetică europeană", continuă fostul şef al diplomaţiei române.

Teodor Baconschi e de părere că amânarea alegerii unui preşedinte în Republica Moldova este "contraproductivă": "Cred că problema alegerii unui preşedinte stabil a fost contraproductiv amânată şi trebuie să-şi găsească o soluţionare cât mai grabnică, dar nu am impresia că Alianţa pentru Integrare Eruopeană a slăbit ritmul reformelor, se continuă negocierile tehnice cu Comisia Europeană pe toate punctele care figurează pe agenda Guvernului de la Chişinău, acordul de asociere, acordul de liber schimb şi totodată perspectiva liberalizării vizelor. Toate aceste subiecte au rămas în topul agendei guvernamentale la Chişinău şi s-au înregistrat progrese notabile. În acelaşi timp, ţara are nevoie de continuarea unor reforme structurale, de redefinirea peisajului instituţional, de reforma justiţiei, astfel încât rolul României ca vecin şi facilitator al relaţiei Chişinău-Bruxelles este la fel de important ca şi în urmă cu şase luni".

Prim-vicepreşedintele PDL consideră că Republica Moldova trebuie "să avanseze pe agenda europeană". "Trebuie ca şi partenerii noştri din Republica Moldova să avanseze pe agenda europeană (…). Mă refer şi la dialogurile sectoriale: comerţ liber, vize sau acordul de asociere, dar şi în reforma internă. Sunt o serie întreagă de proiecte legislative, menite să introducă în Republica Moldova standarde europene. E o chestiune de voinţă politică la Chişinău, de înţelegere între cele trei partide care compun Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi de ambiţia Moldovei de a rămâne elevul bun al Parteneriatului Estic", apreciază fostul şef al diplomaţiei române.

Teodor Baconschi e de părere că Republica Moldova şi-a păstrat statutul de elev bun al Parteneriatului Estic: "Cred că Republica Moldova şi-a păstrat acest statut, dar ar fi bine ca reformele să continue în mod convingător, pentru că Moldova nu poate plusa în logica europeană doar pentru că e puţin mai harnică decât celelalte state din Parteneriatul Estic. Ea şi-a dobândit un statut şi o vizibilitate, de care trebuie să profite şi pe care are interesul de a-l consolida".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus