Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-01/pina-la-sfirshitul-acestei-luni-un-grup-de-investitori-turci-va-veni-la-chishinau-pentru-a-se-famili-24174.html
Data: Mar 1, 2012 (22:27)

Pînă la sfîrşitul acestei luni un grup de investitori turci va veni la Chişinău pentru a se familiariza cu piaţa de aici

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal.

Mehmet Selim Kartal a menţionat că există un mare potenţial care trebuie valorificat în cooperarea economică dintre cele două ţări. “Pe parcursul activităţii mele aici mă voi strădui să conving cît mai mulţi oameni de afaceri turci să investească în Republica Moldova. Pînă la sfîrşitul acestei luni un grup de investitori va veni la Chişinău pentru a se familiariza cu piaţa de aici”, a spus Ambasadorul turc.

Prim-ministrul a salutat reluarea activităţii Comisiei  interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică. La ultima şedinţă a acesteia fiind abordat subiectul lansării rundei a treia a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber între Turcia şi RM pe produse industriale şi agricole.

Premierul a mai spus că la Chişinău este aşteptat în viitorul apropiat ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Ahmet Davutoğlu.
“Noi avem aşteptări mari de la această vizită şi ne dorim ca în cel mai apropiat timp să fie semnate mai multe documente importante de colaborare între cele două state, printre acestea Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat strategic între Republica Moldova şi Turcia, dar şi Acordul privind abolirea reciprocă a vizelor, deoarece sînt în interesul cetăţenilor ambelor state”, a spus Vlad Filat.

Referitor la colaborarea economică, Prim-ministrul a precizat că volumul comerţului exterior cu Turcia în anul 2011 a fost de 440,3 mil. dolari SUA, dintre care exportul – 73,4 mil. dolari SUA, în creştere cu 8% faţă de anul 2010, iar importul – 366,9 mil. dolari SUA, mai mult cu 78% faţă de aceeaşi perioadă, informează Serviciul de presă al Executivului.