Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.03.2012

Moldova și Ucraina au semnat două protocoale în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor

Moldova și Ucraina au semnat două protocoale în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor

În perioada 27-28 februarie 2012, o delegație condusă de Boris Gherasim, viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor a participat la reuniunea comună moldo-ucraineană a Comisiilor în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor, care s-a desfășurat în orașul Kiev, Ucraina.

În cadrul acestui eveniment, partea moldavă și cea ucraineană au semnat două protocoale, unul  cu privire la transportul rutier internațional de mărfuri și pasageri, și cel de-al doilea privind cooperarea în domeniul transportului rutier,  feroviar și aerian și infrastructurii drumurilor.

Ambele protocoale prevăd revizuirea prevederilor tuturor acordurilor existente între Guvernul Ucrainei și Guvernul Republicii Moldova privind transporturile internaționale (rutier, feroviar și aerian)  de la 20 martie 1993, inclusiv,  prevederile  referitoare la liberalizarea tranzitului de mărfuri și liberalizarea prețurilor. Cu referire la transportul auto de pasageri cele două părți au confirmat înțelegerile anterioare asupra continuării moratoriului privind deschiderea noilor rute regulate spre Kiev și Odesa, cu excepția orașului Cernăuți. De asemenea, partea moldavă și cea ucraineană au reiterat înțelegerea în contextul efectuării rutelor auto regulate în  zona de 100 km de la frontieră fără paritate.

În același context, părțile au ajuns de comun acord ca în perioada desfășurării Campionatului European de Fotbal din 2012, operatorii naționali de transport auto vor avea posibilitatea de a transporta suporterii pe teritoriul Ucrainei.

Cu referire la cooperarea în  domeniul transportului aerian ambele părți au convenit ca operatorii aerieni ai Republicii Moldova și Ucraina pot efectua zboruri în toate aeroporturile internaționale din cele două state. Totodată, a fost examinată o posibilă creștere a frecvenței zborurilor dintre Republica Moldova și Ucraina până la 7 rute pe săptămână începând cu sezonul de iarnă IATA 2012/2013.

În scopul sporirii volumului de mărfuri transportate pe calea ferată între Ucraina și Republica Moldova s-a menționat și despre necesitatea continuării procesului de stabilire a tarifelor competitive.

La cererea delegației MTID partea ucraineană și-a arătat disponibilitatea de a reabilita următoarele sectoare de drum de la frontieră : Criva-Mămăliga, Odesa-Tudora, Odesa-Cuciurgan și Platonova-Liubasovca.

În finalul discuțiilor, cele două părți au hotărât să convoace următoarea ședință comună în luna septembrie 2012 la Chișinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus