Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-03-01/modernizarea-infrastructurii-inclusiv-celei-energetice-ar-putea-fi-finantzata-de-agentzia-japoneza-p-24176.html
Data: Mar 1, 2012 (23:00)

Modernizarea infrastructurii, inclusiv celei energetice ar putea fi finanţată de Agenţia Japoneză pentru cooperare internaţională

În cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, directorul general al Departamentului Asia centrală şi Europa al Agenţie Japoneze pentru cooperare internaţională (JICA), Junichi Yamada, a prezentat noi instrumente de finanţare în condiţii concesionale la care poate aplica Republica Moldova.

„Odată cu dezvoltarea economică, Republica Moldova a devenit eligibilă pentru împrumuturi în condiţii de dezvoltare, cu o dobândă de 0,1 – 0,2 la sută anual, acordate pe termeni de la 30 la 40 de ani şi cu o perioadă de graţie de 10 ani”, a declarat Junichi Yamada. Aceste fonduri pot fi accesate pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură, iar studiile de fezabilitate pentru proiectele concrete pot a fi efectuate la cerere, de către experţii japonezi în calitate de asistenţă tehnică, a precizat oficialul.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a exprimat interesul pentru noile oportunităţi oferite de JICA. El a precizat că propunerea urmează a fi analizată în contextul necesităţii de a moderniza infrastructurilor (energetică, aeroportuară, căi ferate, utilităţi, etc.) în Republica Moldova, luând în calcul potenţialul fiecărui proiect în parte de a genera venituri pentru rambursarea creditului şi impactul asupra dezvoltării economice, soluţionării problemelor sociale.

Potrivit Ministerului Economiei, părţile au discutat evoluţia altor proiecte derulate sau care urmează a fi lansate în Republica Moldova cu sprijinul Guvernului nipon, în domeniile agricol, turistic, energetic, de sănătate, etc.