Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-29/voluntariatul-va-fi-recunoscut-ca-stagiu-de-practica-pentru-studentzii-care-il-presteaza-optzional-24161.html
Data: Feb 29, 2012 (20:39)

Voluntariatul va fi recunoscut ca stagiu de practică pentru studenţii care îl prestează opţional

Guvernul a aprobat Regulamentul de aplicare a Legii Voluntariatului nr.121 din 18 iunie 2010. Documentul prevede un şir de acte şi instrumente care sînt necesare pentru aplicarea Legii Voluntariatului, vizînd responsabilităţile şi principiile de bază ale instituţiilor care realizează activitate de voluntariat, cerinţele faţă de voluntari şi responsabilităţile acestora faţă de instituţia respectivă. De asemenea, Regulamentul descrie procesul de ţinere a evidenţei contractelor, certificatelor nominale şi carnetelor de voluntariat, precum şi a scrisorilor de recomandare. Implementarea Regulamentului în cauză va permite recunoaşterea de către angajator a voluntariatului drept experienţă de muncă, în cazul în care experienţa de voluntariat a fost desfăşurată în domeniul de utilitate publică conex domeniului de formare profesională şi specialităţii de studiu.

Regulamentul aprobat de către Guvern mai prevede modelele tip ale contractului de voluntariat, certificatului nominal şi carnetului de voluntar, care va ajuta tinerii voluntari să-şi cunoască mai bine drepturile şi obligaţiile, iar asociaţiile obşteşti să recunoască meritele voluntarilor.

În acest context, Prim-ministrul a solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Ministerului Finanţelor şi reprezentanţilor Coaliţiei pentru promovarea legii şi acţiunilor de voluntariat să definitiveze în regim de urgenţă acest document, astfel încît tinerii, care se vor implica în acţiuni de voluntariat, să aibă posibilitatea să acumuleze experienţă în perioada studenţiei şi să se poată angaja mai uşor în cîmpul muncii.