Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-29/preshedintele-in-exercitziu-al-osce-saluta-progresul-in-cadrul-negocierilor-privind-reglementarea-tr-24163.html
Data: Feb 29, 2012 (23:07)

Preşedintele în exerciţiu al OSCE salută progresul în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Viceprim-ministrul irlandez Eamon Gilmore, a salutat progresul înregistrat în cadrul negocierilor oficiale în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, care s-au încheiat astăzi la Dublin.

“Sunt încurajat de abordarea constructivă demonstrată aici în Dublin, şi eu îndemn participanţii să se bazeze pe acest lucru pentru a finaliza cât mai curând posibil acordul privind principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor,” a menţionat Preşedintele în exerciţiu al OSCE, care a deschis întrevederea.

„Aceasta ar permite ca „5+2” să avanseze în mai multe probleme substanţiale întru soluţionarea complexă a conflictului transnistrean. Oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale râului chiar merită acest lucru”.

Participanţii au convenit să stabilească un ritm regulat de desfăşurare a întrevederilor în formatul „5+2” pe parcursul anului, următoarea întrevedere fiind preconizată să se desfăşoare la Viena în a doua jumătate a lunii aprilie.

Ambasadorul Erwan Fouéré, Reprezentantul Special pentru reglementarea conflictului transnistrean al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, a prezidat întrevederea de două zile. La întrevedere au participat negociatorii principali din partea Republicii Moldova, Eugen Carpov şi din partea Transnistriei, Nina Ştanschi, precum şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor.

Formatul „5+2” include reprezentanţii părţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE. Negocierile oficiale au fost reluate în noiembrie 2011 după o pauză de aproximativ şase ani.