Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.02.2012

Centrul de Formare Continuă al CCI a prezentat programele de instruire ce vor fi desfășurate în 2012

Centrul de Formare Continuă al CCI a prezentat programele de instruire ce vor fi desfășurate în 2012

Pe 29 februarie 2012, la Chișinău, Centrul de Formare Continuă al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei a prezentat programele de instruire, inclusiv internaționale, pe care le va desfășura anul curent. Cursurile vizează diverse domenii și sunt destinate specialiștilor de diferit nivel de la întreprinderile autohtone.

Directorul Centrului de Formare Continuă (CFC), Victoria Cotici, a menționat că, pe lângă cursurile și seminarele specializate în marketing, management, motivarea personalului, vânzări etc, CFC desfășoară mai multe proiecte internaționale de instruire: Programul moldo-german de sporire a calificării managerilor (MTP), Programul de stagiu în Germania pentru tinerii specialişti în agricultură, Programul Manager Energetic European (EUREM), Training-ul modular de formare a personalului în cadrul întreprinderii  ș.a.

”Una din funcțiile și sarcinile CCI este sporirea calificării și formarea continuă a personalului de la întreprinderi. La momentul actual companiile autohtone duc lipsă de personal calificat, ce ar deține abilități practice pe care să le pună imediat în  aplicare. CCI, prin intermediul CFC, vine cu soluții pentru ameliorarea situației, implicând inclusiv experți internaționali care dețin o vastă experiență practică”, a precizat Victoria Cotici.

În acest context, Sergej Korsowezki, expert german, consultant în domeniul învățământului profesional, a afirmat că, în Germania, în cadrul fiecărei Camere, fie de Comerț, fie a Meșteșugarilor, există câte un centru de formare continuă, ce are un rol important, chiar primordial în activitatea economică. ”În 2007 am fost invitat la CCI a Moldovei pentru a oferi asistență în domeniu, iar CFC este rezultatul colaborării dintre CCI a Moldovei și partenerii germani. Evident, CFC desfășoară mai multe proiecte germane de instruire și seminare conduse de traineri germani. Astfel, se realizează transferul de tehnologii prin preluarea experienței germane.

În prezent, în Moldova, relația dintre învățământ și economie este nesatisfăcătoare, însă învățământul, în special cel profesional, trebuie să fie orientat spre necesitățile economiei. CFC a fost creat în mediul de  afaceri și pentru mediul de afaceri, de aceea dorim să cunoaștem care sunt doleanțele și necesitățile întreprinzătorilor”.

Prezent la manifestare, Gheorghe Timotin, director al companiei ”Industrial Reform Grup”, a spus că, colaborează de mai mult timp cu CCI a Moldovei. ”Cele mai remarcabile succese le-am obținut în cadrul programului EUREM. Lansarea acestui proiect este de o importanță majoră pentru țara noastră, care are un nivel ridicat de dependență față de sursele externe de energie. Statele dezvoltate tind să reducă acest indice, iar dacă CCI va fi susținută de autoritățile publice, agenții economici, dar și societatea civilă, Moldova ar putea micșora considerabil dependența față de sursele energetice importate. Este necesar de a armoniza legislația națională conform rigorilor și tendințelor europene și globale, de a stimula transferul de standarde și tehnologii moderne, pentru a ne integra mai ușor în comunitatea UE”.

Menționăm că, obiectivul de bază al Programului EUREM este instruirea specialiştilor din sectorul energetic, sectorul construcţiilor, precum şi a persoanelor responsabile de procesele tehnice în cadrul uzinelor şi fabricilor. Participanții vor însuşi practicile de eficienţă energetică, utilizarea surselor de energie alternativă şi regenerabilă. Specialiştii formaţi vor deţine capacităţile necesare pentru a elabora, implementa şi gestiona proiecte de sporire a randamentului resurselor energetice utilizate în cadrul întreprinderilor sau obiectelor private. EUREM este mai mult decât simplu curs, el reprezintă şi un transfer de know-how european în domeniul energetic.

Certificarea absolvenţilor se va face în colaborare cu Camera de Industrie şi Comerţ din Potsdam (Germania), iar diplomele primite de către participanţi vor fi recunoscute şi pe teritoriul Uniunii Europene.

Un alt program, MTP, are ca scop formarea noii generaţii de manageri contemporani, capabili să-şi desfăşoare afacerea cu succes atât în ţară, cât şi pe piaţa mondială. Programul presupune un stagiu de instruire şi informare de o lună de zile în Germania. El şi-a demonstrat eficacitatea în mai multe ţări, iar acum este accesibil şi pentru managerii de la întreprinderile moldoveneşti care doresc să stabilească sau să consolideze relaţiile de colaborare cu parteneri germani. Participanţii MTP devin parte a comunităţi de manageri tineri din: Germania, Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Moldova, China, Vietnam, India (state în care derulează proiecte similare) şi au posibilitatea să-şi promoveze afacerea şi în aceste ţări.

În prezent, CFC desfășoară peste 10 programe internaționale de instruire.


e-mail: training@chamber.md, acaraganciu@chamber.md

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus