Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-24/corporatzia-financiara-internatzionala-a-lansat-in-moldova-proiectul-reforma-climatului-investitiona-24108.html
Data: Feb 24, 2012 (23:28)

Corporaţia Financiară Internaţională a lansat in Moldova proiectul ”Reforma climatului investitional” in valoare totala de 2,5 mil.USD

Viceprim-ministrul Valeriu Lazar, ministru al Economiei, in comun cu Tomasz Telma, Director Regional Europa si Asia Centrala al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) si Ambasadoarea Suediei in Moldova, Ingrid Tersman  au susținut astazi o conferință de presă cu titlul: „Reforma Climatului Investițional”, Proiectul este administrat de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), cu un buget de cca 2,5 mln. de dolari, finanţat de Guvernele Suediei, Austriei şi Olandei. 

Proiectul va conlucra cu partenerii din sectorul public şi privat în scopul implementării reformelor în cadrul a 3 domenii tematice: îmbunătăţirea climatului investiţional pentru activitatea antreprenorială şi insolvenţă; îmbunătăţirea reglementărilor relevante antreprenoriatului în agricultură; promovarea investiţiilor în agricultură.

Prima componentă se va axa pe îmbunătăţirea reglementărilor în domeniul controlului de stat; autorizarea în construcţii; insolvenţă. Componentele doi şi trei ale proiectului vor ţinti îmbunătăţirea reglementărilor relevante antreprenoriatului în agricultură şi sunt divizate în două: (i) simplificarea reglementãrilor şi (ii) promovarea investiţiilor, iar accentul asupra domeniul agrar se bazează pe avantajul competitiv al producţiei agricole.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat că reformarea sistemului de controale de stat va reduce costurile derulării afacerii cu cca 10%, iar aceasta înseamnă sute de milioane de lei rămaşi la dispoziţia companiilor pentru dezvoltarea afacerilor.
În cadrul întrevederii cu delegaţia Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), ce a participat la ceremonia de lansare, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a discutat aspecte legate de lansarea proiectului şi a făcut o trecere în revistă a proiectelor derulate de IFC în Republica Moldova şi a posibilelor noi domenii de colaborare. Printre acestea au fost identificate modernizarea infrastructurii, sporirea eficienţei energetice şi resursele energetice renovabile, ocrotirea sănătaţii, cultura şi sportul, domenii în care ar putea fi lansate parteneriate public-private.

Tomasz Telma, Director Regional Europa şi Asia Centrală al Corporaţiei Financiare Internaţionale, a declarat că Republica Moldova reprezintă una dintre priorităţile IFC, iar Corporaţia este interesată să-şi sporească activitatea investiţională şi de consultanţă în ţara noastră.