Trimite e-mail | Printeaza
IT
23.02.2012

Facilităţi pentru agenţii economici din domeniul IT

Facilităţi pentru agenţii economici din domeniul IT

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a supus dezbaterilor şi a aprobat iniţiativa legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 264, care prevede acordarea facilităţilor pentru agenţii economici ce activează în domeniul IT şi, în special, în elaborarea softurilor.

“Scopul acestui proiect este de a menţine companiile IT în ţară şi de a le crea condiţii optime de muncă acasă, oferindu-le angajaților salarii atrăgătoare. Aceasta este unica ramură a industriei care promovează exporturile fără a scoate nimic din ţară, atrăgând, în schimb, bani care suplinesc bugetul de stat. Prin adoptarea acestei legi, respectiv acordarea facilităţilor fiscale agenţilor economici, noi devenim mai competitivi în domeniul IT, impulsionând dezvoltarea acestui sector”, a menţionat Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă.

Companiile IT, având un regim fiscal facilitar, reprezintă un domeniu de perspectivă, iar tinerii angajaţi în aceste companii lucrează pentru export de softuri elaborate în Republica Moldova.

Potrivit acestui proiect, angajatorii urmează să plătească contribuţii în fondul social, având la bază două fonduri salariale lunare, iar tinerii angajaţi vor achita impozitul pe venit din două salarii medii pe economie. Venitul ce depăşeşte 7 100 lei nu va reprezenta obiect al impozitării. Această facilitate va constitui pe parcurs pentru tineri o premisă pentru dezvoltarea de noi afaceri, noi produse de soft în domeniile energetic, industrie, agricultură ş.a, sectoare care demonstrează o necesitate crescândă în programe computerizate. În acest context, potrivit autorilor proiectului de lege, facilităţile fiscale oferite de legislaţia Republicii Moldova sunt cele mai avantajoase nu doar din regiune, dar din întreaga lume.

Comisia economie, buget şi finanţe va propune proiectul respectiv pentru a fi votat în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului de din 24 februarie 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus