Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.02.2012

Bugetul municipal pe anul 2012 a fost votat în prima lectură

Bugetul municipal pe anul 2012 a fost votat în prima lectură

Consiliul Municipal Chişinău a aprobat astăzi în prima lectură proiectul bugetului municipal pe anul 2012. Principalul document economic al municipiului Chişinău pe anul în curs prevede venituri de 2 miliarde 397 milioane lei şi cheltuieli de 2 miliarde 610 milioane lei. Astfel, suma depăşirii cheltuielilor asupra veniturilor constituie 212,9 milioane lei.


Prezent la şedinţa Consiliului municipal, primarul general, Dorin Chirtoacă, a ţinut să menţioneze faptul că pentru actualul proiect de buget au fost organizate dezbateri publice, pentru prima dată la documentul bugetului. Edilul-şef şi-a exprimat speranţa că în 2-3 săptămâni, bugetul pe anul 2012 va fi votat şi în lectura a doua, astfel ca activitatea municipalităţii în acest an să continuie de o manieră firească, fără să fie afectate subdiviziunile.

Drept surse de acoperire a deficitului bugetar se consideră mijloacele financiare preconizate din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, în sumă totală de 80, 05 milioane lei şi sursele externe de finanţare, în sumă de 183,5 milioane lei.

La partea de venituri, cea mai mare pondere la buget o constituie impozitul pe venit din salariu – 1, 309 miliarde lei sau 54,6%.

Ca şi în anii precedenţi, cea mai mare parte din cheltuieli o constituie cele de ordin social, 54,2% sau 1, 414 miliarde lei (grupele principale de cheltuieli: învăţământul, cultura, ocrotirea sănătăţii, asigurarea şi susţinerea socială).

Cheltuielile de ordin economic constituie 16,6 la sută sau 432,5 milioane lei (transportul şi gospodăria drumurilor, gospodăria comunală şi gospodăria de exploatare a fondului de locuinţe).

Pentru programe de investiţii şi reparaţii capitale în anul 2012 se estimează mijloace în sumă de 283,8 milioane lei, cu o pondere de 10,9% în totalul cheltuielilor.

Pentru întreţinerea Poliţiei Municipale, în acest an se prevăd mijloace în sumă de 121milioane lei, sau 4,6 % din totalul cheltuielilor.

Bugetele unităţilor administrativ-teritoriale din componenţa municipiului Chişinău vor primi transferuri de la bugetul municipal, din fondul de susţinere financiară a teritoriilor, în sumă totală de 90, 45 milioane lei.

Decizia privind aprobarea bugetului municipiului Chişinău pe anul 2012 în prima lectură a fost aprobată cu votul fracţiunilor: liberală, liberal-democrată, a grupului socialist şi a consilierului PD. Fracţiunea Partidului Comuniştilor s-a abţinut de la vot.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus