Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-21/29-de-companii-din-rom-nia-shi-republica-moldova-vor-face-afaceri-impreuna-24067.html
Data: Feb 21, 2012 (10:48)

29 de companii din România şi Republica Moldova vor face afaceri împreună

Oamenii de afaceri din România şi Republica Moldova s-au întâlnit la Chişinău recent, pentru a identifica posibilităţi de colaborare economică. Întâlnirea a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, cu sprijinul Biroului de promovare economic-comercială al Ambasadei României în Republica Moldova.

Reprezentanţii celor 22 companii din Republica Moldova şi şapte companii din România au identificat următoarele posibilităţi de colaborare: furnizarea de soluţii software de proiectare-analiză pentru industria mecanică; cooperare în domeniul producţiei şi comercializării produselor din carne şi cereale; consultanţă tehnică pentru afaceri şi management; export sticlă plană, vitralii, geamuri termopan; expertiză în domeniul energiei regenerabile.

Companiile din cele două state vor colabora şi pe terţe pieţe. În scopul identificării de parteneri de afaceri din Federaţia Rusă pentru firmele româneşti s-a desfăşurat o întâlnire cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse în Republica Moldova. În cadrul discuţiilor s-a conturat organizarea unei întâlniri de afaceri între companiile româneşti şi ruseşti din domeniul agroalimentar, care ar putea avea loc la Chişinău.

Conform statisticilor din România comerţul total cu Republica Moldova a fost în valoare de 1,13 miliarde dolari în anul 2011, din care exporturi româneşti 786,3 milioane dolari SUA (creştere cu 28,5%) şi importuri din Republica Moldova în România de 347,7 milioane dolari SUA (creştere cu 86%).

Republica Moldova este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României din afara Uniunii Europene, exportul românesc pe această piaţă fiind pe locul şase după exporturile în state ca Turcia (3,8 miliarde dolari); Federaţia Rusă (1,4 miliarde dolari); Ucraina (1,1 miliarde dolari), Serbia (0,9 miliarde dolari), informează Biroul de presă al Ambasadei României în Republica Moldova.