Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-20/r-moldova-nu-va-semna-acordul-privind-aderarea-la-spatziul-aerian-comun-la-22-martie-24054.html
Data: Feb 20, 2012 (20:47)

R.Moldova nu va semna Acordul privind aderarea la Spaţiul Aerian Comun la 22 martie

Într-un comunicat de presă remis luni, 20 februarie, de Guvern se menționează că ”deşi iniţial programată de către Comisia Europeană pentru 22 martie curent, semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun va fi transferată pentru o dată ulterioară.
Motivul acestei întîrzieri este suspendarea, începînd cu luna februarie curent, a tuturor deciziilor ce ţin de încheierea acordurilor dintre Uniunea Europeană şi statele terţe, ca urmare a unui proces de judecată iniţiat între Comisia Europeană şi Consiliul UE, privind competenţa celui din urmă în semnarea acordurilor cu statele terţe. Doar după soluţionarea litigiului respectiv va fi posibilă şi deblocarea procedurilor ce ţin de semnarea de către UE a acordurilor cu statele terţe, inclusiv a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun cu RM".

"Menţionăm că în rezultatul demersurilor susţinute ale Guvernului RM în adresa instituţiilor europene subiectul semnării Acordului urmează să fie plasat pe agenda primului Consiliu de Miniştri ai UE ce va avea loc imediat după finalizarea de către UE a procedurilor juridice interne. Totodată, în discuţiile cu partenerii europeni este abordată modalitatea gestionarii eventualelor consecinţe ale transferării pentru o perioada mai tîrzie a semnării Acordului respectiv”, se arată în comunicatul Executivului.