Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-17/companii-interna-ionale-de-construc-ie-au-prezentat-10-oferte-pentru-reabilitarea-drumului-saratenis-24038.html
Data: Feb 17, 2012 (13:53)

Companii internaționale de construcție au prezentat 10 oferte pentru reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca

Astăzi, 17 februarie 2012, a expirat termenul de prezentare a ofertelor în cadrul concursului de selectare a companiilor de construcție pentru reabilitarea  drumului Sărăteni – Soroca de 93 de km, inclus în cadrul Programului Compact. Din grantul de 262 de ml de dolari acordați de Guvernul SUA în cadrul Programului Compact, o jumătate din mijloace sînt destinate reabilitării a 93 de km, care presupune nu doar reconstrucția, dar și modernizarea traseului.

Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, a precizat că la concurs au fost prezentate 10 oferte din partea companiilor de construcție din Italia, Austria, Portugalia, Lituania, Turcia, Azerbaidjan, Israel etc. Evaluarea companiilor participante în concurs va fi efectuată în următoarele două luni de către un grup de experți locali și internaționali, astfel încît contractele de executare a lucrărilor de construcție să fie semnate pîna la finele lunii mai curent. Demararea lucrărilor de reabilitare a celor 93 de km de drum este preconizată pentru vara anului 2012 și va dura  pînă la finele anului 2014.

Concursul, desfășurat de Fondul Provocările Mileniului Moldova în parteneriat cu Administrația de Stat a Drumurilor, a cuprins patru loturi, care includ 4 segmente separate a porțiunii de 93 de km. Primul segment este de 24,2 km şi începe de la intersecţia Sărăteni, pînă la hotarul între raioanele Teleneşti şi Floreşti. Al doilea segment are o lungime de 20,7 şi începe de la hotarul dintre raioanele Teleneşti şi Floreşti pînă la intrarea în orășelul Ghindeşti. Al treilea segment de 23,2 km începe de la intrarea în or. Ghindeşti pînă la intersecţia cu drumul de acces spre satul Rădi-Cereşnovăţ. Cel de al patrulea segment este de 24,9 km începe de la intersecţia cu drumul de acces spre satul Rădi-Cereşnovăţ pînă la intersecţia Drochia (intersecţia drumului R7 cu R9). Companiile au prezentat ofertele pentru mai multe segmente de drum incluse în concurs.

Boris Gherasim, viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, a menționat că  reconstrucția drumului Sărăteni-Soroca presupune reabilitarea întregului sistem rutier, corecții de traseu, îmbunătățirea și reamenajarea intersecțiilor cu drumurile naționale și locale etc.

Totodată, vor fi amenajate stații de așteptare, treceri pietonale, iluminat traseul prin cele 13 localitățile tranzitate, construite drumuri locale care facilitează accesul de la traseul reabilitat spre instituțiile de menire socială (școli, grădinițe, spitale, altele) etc.

Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Actualmente, starea drumului Sărăteni – Soroca este foarte rea, iar circa 60 la sută necesită reconstrucție totală. Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact. Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă, anunţă  Departamentul comunicare, FPM Moldova.