Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.02.2012

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru anul 2011, a înregistrat suma de circa 950 mil. USD

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru anul 2011, a înregistrat suma de circa 950 mil. USD

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru anul 2011, a înregistrat suma de circa 950 mil. USD, cu peste 50% mai mult comparativ cu anul 2010. Exportul de mărfuri autohtone în România a înregistrat suma de 376,4 mil. USD, crescând cu 52,8% faţă de anul precedent, iar importul din România a însumat 574,2 mil. USD, cu 48,5 % mai mult în raport cu anul 2010.

Acestea sunt cifrele prezentate in cadrul unei intrevederi dintre oamenii de afaceri din Moldova si Romania, organizata de Camera de Comert si Industrie a Moldovei, la care au participat circa 30 de întreprinzători autohtoni  si 10 businessmeni romani.

Evenimentul a avut loc în contextul vizitei în Republica Moldova, în perioada 15 - 18 februarie curent, a unei delegații de oameni de afaceri din România, întrevederile fiind organizate de CCI a Moldovei în colaborare cu CCI Bacău.

Directorul Departamentului Relații Internaționale al CCI a Moldovei, Mihai Bîlba, a menţionat că România este printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, accentuând necesitatea intensificării colaborării comerciale între cele două state vecine prin promovarea exporturilor și crearea noilor platforme de cooperare eficientă dintre întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Prutului.

Conducătorul delegației din România, Mirela Nănescu, reprezentant al Direcţiei Târguri şi Expoziţii a CCI Bacău, a mulţumit CCI a Moldovei pentru oportunitatea desfășurării evenimentului. Ea și-a exprimat încrederea că oamenii de afaceri vor identifica modalitățile de valorificare a bunelor relații de colaborare dintre România și Moldova, în special și datorită faptului că, din delegație fac parte întreprinzători din sectoare prioritare, precum: agricultură, zootehnie, industrie alimentară, industria prelucrătoare, sectorul energetic ș.a..

În cadrul discuţiilor, fiecare participant a făcut o scurtă prezentare a companiei și a domeniului de activitate. Reprezentanții firmelor române ”Engineering Project Development” din Bucureşti, ”Rotw Guard Security” din Giurgiu, ”Primer Electro” de la Tîrgu Mureş și-au prezentat produsele şi serviciile.

Printre agenții economici autohtoni interesați de parteneriate cu companii române s-au numărat: „FCP Pegas”, ”Agrosmix Grup”, SC ”Electromașina”, ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, SRL ,,Energutilaj’’etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus