Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.02.2012

Pentru anul 2012, în Fondul pentru eficienţă energetică, au fost alocate 180 de milioane de lei, inclusiv din mijloace alocate de Uniunea Europeană

Pentru anul 2012, în Fondul pentru eficienţă energetică, au fost alocate 180 de milioane de lei, inclusiv din mijloace alocate de Uniunea Europeană

„Ministerul Economiei este preocupat în mod deosebit de sporirea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile şi în anul trecut, a alocat din bugetul de stat cca. 25 de milioane de lei pentru acţiuni de eficienţă energetică, care au fost distribuite în special instituţiilor publice" a declarat viceministrul economiei, Ilarion Popa în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor "UE- BERD Sustainable Energy Excellence Awards” , desfăşurată miercuri, 15 februarie.

Ilarion Popa a menţionat că pentru anul 2012, în Fondul pentru eficienţă energetică, au fost bugetate 180 de milioane de lei, inclusiv din mijloace alocate de Uniunea Europeană. "Dacă până acum banii publici erau alocaţi doar instituţiilor publice, grădiniţe, spitale, şcoli, din acest an vom face o concurenţă sănătoasă BERD-ului finanţând şi proiecte în sectorul privat" a adăugat viceministrul Economiei.

Viceministrul Economiei a subliniat faptul că Ministerul Economiei încurajează acţiunile de eficienţă energetică prin diverse metode, inclusiv lansând o ceremonie similară de premiere a campionilor în domeniu, numită Moldova Eco-Energetică, precizînd, că condiţiile de premiere pentru anul 2012 vor fi anunţate în luna martie.

Ilarion Popa a sugerat că la un moment dat aceste două evenimente, Moldova Eco-Energetică şi Gala premiilor BERD ar putea fi unificate, deoarece au pînă la urmă acelaşi scop, iar acţiunile Berd-ului şi a Ministerului Economiei ar putea fi sinergizate,în vederea sporirii securităţii şi eficienţei energetice în Republica Moldova.

Amintim că Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Potrivit Ministerului Economiei, in cadrul ceremoniei "UE- BERD Sustainable Energy Excellence Awards” , BERD a desemnat cele mai bune 7 proiecte de eficienţă energetică , realizate cu suportul Liniei de Finanţare pentru Eficienţă Energetică din Moldova( MoSEFF). La ceremonie au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova şi autorităţi locale, înstituţii internaţionale şi corpul diplomatic, băncile partenere BERD, precum şi reprezentanţi ai companiilor locale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus