Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-16/idis-viitorul-a-lansat-ghidul-investitzional-al-localitatzilor-din-municipiul-chishinau-24017.html
Data: Feb 16, 2012 (12:41)

IDIS „Viitorul” a lansat Ghidul investiţional al localităţilor din municipiul Chişinău

IDIS „Viitorul” a lansat azi, 16 februarie 2012, Ghidul investiţional al localităţilor din municipiul Chişinău. Ghidul compilează 35 de proiecte investiţionale din cele 19 localităţi care fac parte din municipiul Chişinău.

„Ghidul răspunde la întrebărle fireşti care îi vin în minte oricărui investitor. Iată de ce am insistat pe design-ul profilului fiecărei localităţi, pe istoriile de succes înregistrate de fiecare comunitate. Am inclus proiecte investiţionale concrete, estimând pentru fiecare dintre ele atât rezultatul aşteptat şi numărul de beneficiari, cât şi resursele financiare necesare, dar şi factorii de risc. Or, investitorii pun mare preţ pe informare veridică”, susţine directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, coordonatorul publicaţiei.

Dintre domeniile cu potenţial de dezvoltare, capabile să îmbunătăţească situaţia social-economică pentru membrii comunităţii, se insistă pe: agroturism, eficienţă energetică, modernizarea serviciilor publice şi comerciale ş.a.

Unul din proiectele investiţionale prezentate este construcţia Centrului de Tineret şi a Muzeului satului în comuna Cruzeşti. „Aici ar putea să fie deschise diferite cercuri de creaţie, o sală de cinema, un muzeu şi o sală pentru discotecă, pentru tineretul din sat şi tineretul din comunele adiacente. În plus, anul împrejur ar putea să vină turişti să viziteze localitatea” , relatează primarul localităţii, Nicon Scurtu.  Implementarea acestor obiective ar putea crea noi locuri de muncă, consolidând economia locală, mai afirmă edilul.

Ghidul investiţional al localităţilor din municipiul Chişinău este disponibil în format bilingv, în limbile română şi engleză, într-un tiraj de 500 de exemplare. Publicaţia urmează a fi distribuită administraţiei publice locale din capitală şi suburbiile ei, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale rezidente în Republica Moldova.

Publicaţia a fost produsă de IDIS „Viitorul” cu sprijinul financiar al fundaţiei germane Hanns-Seidel, oferit în cadrul proiectului „Viitorul european al municipalităţii Chişinău”.


Un ghid similar a fost produs în 2008 de IDIS „Viitorul” pentru Unitatea Teitorial-Administrativ Autonomă Găgăuzia, şi în 2007 pentru Ungheni.

Pe lângă Ghidul investiţional pentru Chişinău, IDIS a produs şi două ghiduri legislative şi de bune practici în domeniul administraţiei publice locale, finanţelor publice, care vor fi lansate la sfârşitul lunii curente. La 19 ianuarie 2012 a fost prezentată public pelicula „Chişinău – o capitală europeană”, produsă în parteneriat cu OWH Studio, în cadrul aceluiaşi proiect finanţat de fundaţia germană Hanns-Seidel.