Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.02.2012

Comisia Centrală de Control a analizat situaţia legată de declaraţiile de venituri ale demnitarilor şi funcţionarilor publici

Comisia Centrală de Control a analizat situaţia legată de declaraţiile de venituri ale demnitarilor şi funcţionarilor publici

Astăzi s-a convocat în şedinţă Comisia Centrală de Control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, condusă de  Veaceslav Ioniţă, Preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Comisia a examinat situația privind depunerea declaraţiilor pe venituri şi proprietate de către demnitarii de stat, judecători, procurori, funcţionari publici şi unele persoane cu funcţii de conducere.

Președintele Comisiei a anunțat că pînă în prezent au fost înregistrate în total 1804 de declaraţii, precizînd că după prima ședință din 2 februarie 2012 au fost prezentate încă 523 de declarații.

Veaceslav Ioniță a menționat că toți miniștrii și deputații au depus declarațiile de avere, cu excepția unui singur deputat, care va prezenta declarația la 17 februarie. Totodată, situația privind depunerea declarațiilor în rîndul procurorilor și judecătorilor, a  conducătorilor administrației publice locale este nu tocmai bună. Nu au depus declarațiile 16 judecători de toate nivelele din totalul de 453, de asemenea 97 de procurori din totalul de 779, precum și 667 de președinți și vicepreședinți de raioane, primari și viceprimari din totalul de 1184.

Membrii Comisiei au decis să transmită Ministerului Justiției listele judecătorilor și procurorilor care nu au depus declarațiile de avere pentru a fi prezentate instanțelor ierarhic superioare. Potrivit legislației în vigoare față de aceștia pot fi luate măsuri disciplinare. Informația referitor la conducerea administrației publice locale va fi prezentată Cancelariei de Stat.
Veaceslav Ioniță a remarcat de asemenea că toate declarațiile de avere ale demnitarilor de stat urmează a fi transmise Comisiei Naționale de Integritate, care va fi instituită în viitorul apropiat conform Legii cu privire la Comisia Națională de Integritate.

Legea cu privire la Comisia Națională de Integritate a fost adoptată de Parlament la 19 decembrie 2011. Potrivit documentului,  Comisia Națională de Integritate va înlocui, pe parcurs,  actuala Comisie Centrală de Control. Din componența ei vor face parte 5 membri, egali în drepturi, care vor fi numiți în funcție de către Parlament pentru un mandat de 5 ani. Documentul va intra în vigoare la 1 martie 2012, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (5)

 

Sus