Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-15/republica-moldova-a-devenit-membru-asociat-al-comisiei-electrotehnice-internatzionale-24003.html
Data: Feb 15, 2012 (16:17)

Republica Moldova a devenit membru asociat al Comisiei Electrotehnice Internaţionale

Republica Moldova a devenit membru asociatal  Comisiei Electrotehnice Internaţionale (IEC), instituţie recunoscută pe plan mondial ce asigură cooperarea internaţională în domeniul standardizării electrotehnice.

Pentru a deveni membru al IEC şi pentru a depăşi barierele în comerţul internaţional cu produse electrice şi electronice, Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie, în calitate de Organism Naţional de Standardizare, a constituit în 2010, Comitetul Electrotehnic Moldovean (CEM). Scopul principal al CEM este de a selecta, elabora şi propune Organismului Naţional de Standardizare pentru adoptare, standarde internaţionale în domeniul electrotehnic.

Ca urmare a constituirii CEM, Republica Moldova a obţinut posibilitatea de a adera la Comisia Electrotehnică Internaţională. Astfel, la 27 ianuarie 2012, Comitetul Electrotehnic Moldovean a fost acceptat în calitate de membru asociat al IEC. Acest fapt oferă Republicii Moldova accesul la standardele internaţionale în domeniul electrotehnic şi posibilitatea participării la lucrările de elaborare a standardelor internaţionale în domeniul respectiv.

„Standardele IEC reflectă interesele producătorilor, comercianţilor şi cumpărătorilor din domeniul electrotehnic, astfel aderarea ţării noastre la Comisia Internaţională în cauză ne va asigura accesul la noile tehnologii în electrotehnica internaţională şi promovarea intereselor naţionale în acest domeniu”, a comentat evenimentul viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Potrivit Ministerului Economiei, organizaţia non-guvernamentală Comisia Electrotehnică Internaţională (International Electrotechnical Commission) a fost fondată în 1906 şi este lider mondial în domeniul elaborării şi adoptării standardelor internaţionale în sectorul tehnologiilor electrice, electronice şi celor aferente. Membrii Comisiei sunt 82 de ţări, precum ar fi SUA, Marea Britanie, Germania, Austria, Suedia, Singapore, România, Federaţia Rusă, etc. Comisia Electrotehnică Internaţională colaborează cu peste 10 mii de experţi din toată lumea ce reprezintă industriile electrice şi electronice, grupările consumatorilor, laboratoare şi institute independente de cercetare, etc.