Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.02.2012

Banca Naţionala a Moldovei a retras licenţa „Universalbank” şi a iniţiat procesul de lichidare silită

Banca Naţionala a Moldovei a retras licenţa „Universalbank” şi a iniţiat procesul de lichidare silită

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 15 februarie 2012, ca urmare a constatării insolvabilităţii B.C. „Universalbank” S.A. şi altor abateri ale acestei bănci de la prevederile legislaţiei a hotărât retragerea licenţei de desfăşurare a activităţilor financiare B.C. „Universalbank” S.A. şi iniţierea procesului de lichidare silită, în conformitate cu Legea instituţiilor financiare.

Universalbank "nu este capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligaţiilor scadente, suma datoriilor ajunse la scadenţă şi care nu pot fi plătite la data de 13 februarie constituiau 17 523 508 lei", constată Consiliul de administraţie al BNM. Acesta mai anunţă că la data de 15 februarie a ajuns la scadenţă şi nu poate fi plătit un împrumut interbancar în mărime de 11 821 200 lei, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al BNM.

Astfel banca care se afla sub supravegherea specială a BNM de mai multă vreme a intrat în incapacitate de plată.

La situaţia din 13 februarie Universalbank avea un capital de 21 318 325 lei, cu o treime mai mic faţă de capitalul reglementat. Banca încalcă prevederile legale cu privire la suficienţa capitalului ponderat la risc prin neînregistrarea la data de 13 februarie a unui nivel al capitalului în mărime minimă de 150,0 milioane de lei, se mai arată în decizia BNM. Potrivit acesteia, raportul poziţiei valutare deschise scurte la euro constituie minus 61,89% şi la dolari SUA - minus 339,56%, poziţia valutară deschisă scurtă la toate valutele - minus 401,45% şi raportul dintre suma activelor valutare bilanţiere şi suma obligaţiunilor valutare bilanţiere - minus 94,73%.

Cota de participare de 78,61% din capitalul băncii este deţinută de persoana juridică "MEP GROUP" LTD, rezident al zonei off-shore, contrar prevederilor art. 15 din Legea instituţiilor financiare.

Imposibilitatea remedierii situaţiei financiare a băncii, încadrării acesteia în indicatorii de prudenţă bancară şi asigurării corespunderii activităţii băncii cu prevederile legii şi ale actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei în pofida aplicării măsurilor de remediere, inclusiv a procedurilor de supraveghere şi administrare specială a determinat BNM să retragă licenţa băncii falite.

Cititi si: Culisele scandalului Universalbank: Unde au dispărut 114 mln. lei?

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus