Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-13/observatori-militari-canadieni-din-nato-au-primit-aprobarea-chisinaului-sa-intre-in-transnistria-23959.html
Data: Feb 13, 2012 (21:25)

Observatori militari canadieni din NATO au primit aprobarea Chisinaului sa intre in Transnistria

Militarii uneia dintre tarile membre ale NATO au primis aprobarea Chisinaului de a intra in zona de securitate de pe Nistru, fara acordul partilor rusa si transnistreana, a declarat pentru Nezavisimaia gazeta ministrul de externe al nerecunoscutei republici, Nina Statski. Ea si-a exprimat ingrijorarea ca inspectorii militari canadieni vor incerca sa intre pe teritoriul obiectivelor militare din regiune si care nu au legatura cu operatiunea de mentinere a pacii.

Obiectivele militare de pe teritoriul transnistrean, care reprezinta, in principal, depozite de armament rusesc, precum si fabrici de armament si componente pentru acestea, se afla de multa vreme in atentia inspectorilor occidentali. In urma cu 10-15 ani, observatorii OSCE au cerut sa inspecteze perimetrul, dar s-au ciocnit de refuzul categoric al Tiraspolului.

Publicatia constata ca partea rusa pastreaza tacerea in privinta actualei vizite a militarilor NATO. Chisinaul afirma ca a informat toate partile interesate in legatura cu aceasta inspectie, Tiraspol sustine ca vizita nu a fost convenita cu partea transnistreana.

Nezavisimaia gazeta noteaza, in context, ca institutul Stratfor a publicat zilele trecute un raport intitulat „Urmatoarea etapa a renasterii rusesti: Ucraina, Belarus si Moldova”. Documentul arata, printre altele ca „obiectivele Rusiei pentru 2012 includ imbunatatirea pozitiei ei in Moldova prin intarirea Partidului Comunist si formarea unor relatii independente cu liderii si membrii aliantei la guvernare la Chisinau. Daca Rusia va reusit sa-i ajute pe comunisti sa revina la putere in Moldova, inseamna ca Moldova va ramana impartita”.

Aceste scopuri pot fi atinse „prin complicarea procesului politic si obstructionarea tratativelor dintre Moldova si Transnistria cu pastrarea prezentei militare rusesti”, scrie Stratfor. 

Sursa: Hotnews.ro