Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-13/na-iunile-unite-acorda-asisten-a-victimelor-frigului-din-moldova-23972.html
Data: Feb 13, 2012 (22:33)

Națiunile Unite acordă asistență victimelor frigului din Moldova

Organizația Națiunilor Unite a răspuns solicitării de asistență din partea Guvernului Republicii Moldova pentru acordarea ajutorului de primă necesitate oamenilor afectați de temperaturile scăzute în Moldova alocând 70,000 dolari SUA.

Moldova se confruntă pe parcursul ultimelor săptămâni cu temperaturi joase, frigul făcînd victime și cauzînd întreruperea serviciilor publice. Conform Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, zilnic sunt înregistrați cel puțin 20 de persoane cu hipotermie, numărul incendiilor în locuințe este în creștere iar multe localități, în special din sudul țării, au rămas fără curent electric din cauza deteriorării liniilor de electricitate.

În strânsă colaborare cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale Caritas și Crucea Roșie, Națiunile Unite  – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și Oficiul ONU pentru Asistență Umanitară– au oferit combustibil și echipamente de încălzire punctelor de reabilitare, create de Guvern în mai multe localități din țară, pentru ca acestea sa ofere un adăpost temporar oamenilor care au nevoie să se încălzească. De asemenea, persoanele și familiile vulnerabile din localitățile rurale au fost asigurate cu îmbrăcăminte, plapume și produse alimentare.

“Pe parcursul ultimilor ani, ONU a ajutat Moldova să depășească consecințele calamităților naturale și efectelor schimbărilor climatice”, a spus Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova. “În prezent, eforturile noastre se îndreaptă spre ajutorarea celor care au nevoie de căldură și acces la serviciile de bază”.