Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-11/asociatzia-businessului-european-va-participa-la-implementarea-shi-monitorizarea-politicilor-shi-atr-23949.html
Data: Feb 11, 2012 (11:48)

Asociaţia Businessului European va participa la implementarea şi monitorizarea politicilor şi atragerea investiţiilor

În cadrul unei întrevederi cu membrii Asociaţiei Businesusului European în Moldova (ABE), viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a lansat invitaţia de a participa activ la elaborarea şi, mai ales, la monitorizarea impactului politicilor implementate de Guvern. Potrivit lui Valeriu Lazăr, existenţa mai multor platforme de comunicare între Ministerul Economiei şi mediul de afaceri, printre care Consiliul consultativ al ME, Consiliul consultativ sectorial în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorilor, Grupul de Lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător oferă posibilitatea unei colaborări eficiente şi permanente cu ABE.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat că Asociaţia Businessului European ar putea contribui în procesul de creare a infrastructurii regionale de dezvoltare a serviciilor de suport în afaceri şi a infrastructurii logistice, cu orientare spre regiunile defavorizate ale ţării. Ministrul Economiei a menţionat importanţa cooperării cu ABE, cu respectarea principiilor de complementaritate şi sinergie, a Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor din Moldova, ODIMM, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică; Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

În acelaşi timp, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să se implice în procesul de negociere a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, astfel încât condiţiile negociate cu UE să reprezinte şi interesele mediului de afaceri.

La rândul său, ABE îşi propune să fie activă în modificarea cadrului legal, procedurilor regulatorii şi promovării principiilor de bună guvernare. Preşedintele Gas Natural Fenosa în Moldova, Silvia Radu, a declarat că Asociaţia va încerca să atragă investiţii pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Asociaţia se oferă să organizeze misiuni comerciale, să elaboreze o hartă economică a Republicii Moldova, precum şi a unei baze de date a programelor oferite de ţările Uniunii Europene.
Reprezentanţii ABE s-au interesat de viziunea Ministerului Economiei asupra domeniilor prioritare ale economiei, pe care să le recomande partenerilor din străinătate. Potrivit lui Valeriu Lazăr, Ministerul Economiei are ca scop crearea condiţiilor favorabile şi a unui climat de afaceri atractiv pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor economiei. Or, politicile promovate de Minister poartă un caracter transversal. Cu toate acestea, pe linia întâia de priorităţi sunt infrastructura de suport în afaceri, promovarea eficienţei energetice, racordarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei muncii, infrastructura calităţii şi protecţia consumatorului. Realizarea priorităţilor respective va contribui la creşterea competitivităţii unor sectoare productive cu ofertă pentru export, cum ar fi agricultura şi industria agroalimentară, serviciile etc.

Potrivit Ministerului Economiei, Asociaţia Businessului European a fost înfiinţată în luna octombrie 2011 de către 10 companii, printre care Î.C.S. „Red Union Fenosa”, Banca Comercială Română, Î.M. Moldcell, Î.C.S. Pro-digital, Î.C.S. Metro Cash and Carry Moldova, Asociaţia obştească „Colaborare economică moldo-germană”, „Agro-SZM”, Î.C.S. Bemol Retail, Î.C.S. Vernon-David, Biroul asociat de avocaţi „Ţurcan Cazac”, iar preşedinte onorific al Asociaţiei este Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel.