Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-07/directorul-unui-agent-economic-un-specialist-in-domeniul-vamuirii-shi-un-inspector-al-biroului-vamal-23877.html
Data: Feb 7, 2012 (14:03)

Directorul unui agent economic, un specialist în domeniul vămuirii şi un inspector al Biroului Vamal pe banca acuzaţilor

Procuratura capitalei a finalizat urmărirea penală pornită pe faptul comiterii contrabandei în proporţii deosebit de mari. Procurorii îl învinuiesc pe directorul unui agent economic, că ar fi organizat contrabanda, iar specialistul în domeniul vămuirii, inspectorul Biroului Vamal precum şi 3 persoane juridice - de complicitate la contrabandă.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2009, directorul, acţionând de comun acord cu specialistul în domeniul vămuirii şi inspectorul Biroului Vamal, precum şi cu 3 persoane juridice, având intenţia obţinerii unui profit ilicit prin introducerea frauduloasă în Republica Moldova a mărfurilor prin contrabandă în proporţii deosebit de mari, au elaborat un plan criminal complex, împărţind rolurile între ei.

Astfel, directorul, folosindu-se de situaţia de serviciu, efectua comenzi de marfă (producţie textilă şi accesorii în asortiment) de la furnizorii sau producătorii din străinătate, iar la primirea mărfurilor, care erau introduse în Republica Moldova prin contrabandă, asigura atribuirea unui aspect legal operaţiunilor de import. 

La rândul său, specialistul, cunoscând despre schema frauduloasă de import a mărfurilor a agentului economic, a introdus datele neautentice din actele prezentate de director în declaraţia vamală, pe care ulterior a prezentat-o autorităţii vamale competente în persoana inspectorului vamal. 

În continuare, inspectorul vamal a permis trecerea mărfurilor peste frontiera vamală a Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor, în privinţa învinuiţilor – persoane fizice, a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi localitatea.

Acţiunea civilă a fost înaintată în sumă totală de peste 1,7 mln. lei.

Procurorii au transmis cauza penală cu rechizitoriu pentru examinare în fond la Judecătoria sect. Botanica, informează
Serviciul de presă al Procuraturii Generale.