Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2012

Consiliul de Observatori a aprobat bugetul Programului Compact pentru anul 2012, in valoare de circa 73 de milioane USD

Consiliul de Observatori a aprobat bugetul Programului Compact pentru anul 2012, in valoare de circa 73 de milioane USD

Astăzi a avut loc şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova.  În cadrul şedinţei, membrii consiliul a aprobat bugetul Programului Compact pentru anul 2012, care constituie circa 73 de milioane USD prevăzuţi pentru implementarea activităţilor planificate în cadrul proiectelor Reabilitarea Drumului şi Tranziţia la Agricultura Performantă, precum şi pentru monitorizarea şi administrarea programului.

Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan a comunicat că, pe parcursul derulării Programului Compact, în 2012 vor fi întreprinse mai multe acţiuni de informare continuă a tuturor părţilor interesate, pentru a asigura transparenţa activităţilor desfăşurate.

Membrii Consiliului de Observatori, care reprezintă Guvernul, societatea civilă şi mediul de afaceri, au audiat raportul privind executarea bugetului în anul 2011 şi realizarea planului de acţiuni privind implementarea Programului Compact în anul 2011, constatînd realizarea activităţilor prevăzute, în mare parte, conform termenelor stabilite.

În cadrul şedinţei, Consiliul de Observatori a aprobat planul de acţiuni privind implementarea Programului Compact pe parcursul anului 2012.

Potrivit planului aprobat, în anul 2012 vor demara lucrările de reconstrucţie a drumului Sărăteni-Soroca de 93 de km şi a sistemelor de irigare. De asemenea, vor fi iniţiate serviciile de supraveghere tehnică a lucrărilor de reconstrucţie.

În contextul implementării activităţilor de tranziţie la agricultura performantă, în anul 2012 vor fi finalizate toate studiile legate de proiectarea sistemelor de irigare, cum ar fi analiza solului, studiul biologic şi al calităţii apelor, studiul hidrologic etc. Iar pînă la finele anului curent urmează să fie procurat şi instalat echipamentului pentru reţeaua naţională de monitorizare a cantităţii şi calităţii apelor de suprafaţă, care va contribui la îmbunătăţirea managementului resurselor de apă.

O activitate distinctă în cadrul planului de implementare a Programului Compact în anul 2012 este instruirea Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru irigare (AUAI), pentru a fi pregătite să preia managementul sistemelor de irigare. Ulterior nivelul de pregătire a AUAI va fi certificat.

Programul Compact are o valoare totală de 262 de mil. USD şi este prevăzut pentru perioada 2010-2015. Proiectele implementate în cadrul programului vizează  reabilitarea  drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus