Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-06/tendintzele-in-sistemul-securitatzii-euroatlantice-discutate-la-m-nchen-23857.html
Data: Feb 6, 2012 (11:12)

Tendinţele în sistemul securităţii euro-atlantice discutate la München

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat în perioada 3-4 februarie curent, la lucrările celei de-a 48-a Conferinţe de Securitate de la München. Acest for prestigios serveşte drept una dintre platformele principale de dialog pe marginea problemelor actuale de securitate internaţională, reunind şefi de state şi guverne, miniştri ai afacerilor externe şi apărării, comunitatea academică. Dezbaterile din acest an au fost axate pe tendinţele în sistemul securităţii euro-atlantice, în particular, perspectivele creării scutului anti-rachetă în Europa, evoluţiile politice în Orientul Mijlociu şi efectele crizei economice mondiale.

Pe marginea lucrărilor Conferinţei, şeful diplomaţiei moldoveneşti a avut întrevederi cu Comisarul UE pentru extindere şi vecinătate, Miniştri de externe ai Germaniei, Suediei, Poloniei, Lituaniei, Serbiei, Ministrul pentru afaceri europene al Finlandei, reprezentanţi ai cancelariei federale şi parlamentului german. Vicepremierul Leancă a relatat interlocutorilor despre priorităţile autorităţilor de la Chişinău în dialogul politic UE-Moldova, problematica liberalizării regimului de vize şi altor subiecte de interes comun. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii asupra situaţiei politice din Republica Moldova.

Potrivit MAEIE, din delegaţia moldovenească a făcut parte şi Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov. În cadrul consultărilor purtate cu partenerii internaţionali, oficialul moldovean a prezentat eforturile întreprinse de autorităţile de la Chişinău în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi evoluţiilor în dialogul politic cu Tiraspol.