Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-02-06/discutzii-asupra-procesului-de-liberalizare-a-regimului-de-vize-vor-avea-loc-la-27-februarie-la-chis-23874.html
Data: Feb 6, 2012 (21:10)

Discuţii asupra procesului de liberalizare a regimului de vize vor avea loc la 27 februarie, la Chişinău

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a precizat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, că la 27 februarie, la Chişinău, va avea loc o vizită a delegaţiei Comisiei Europene, în frunte cu directorul Departamentului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene, în cadrul căreia vor avea loc discuţii asupra procesului de liberalizare a regimului de vize.

Principalele subiecte discutate de membrii Comisiei au ţinut de stadiul actual al dialogului R. Moldova - Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize şi pregătirile către lansarea negocierilor cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM- UE.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a informat despre ultimele evoluţii în dialogul moldo-comunitar, precizînd că ţara noastră a fost evaluată pozitiv la ultima reuniune R. Moldova-UE. 

Funcţionarii europeni au constatat progresul bun al autorităţilor moldoveneşti la mai multe capitole printre care managementul frontierei, domeniul serviciilor publice şi implementarea standardelor europene în mai multe sectoare. Comisia Europeană pregăteşte, de asemenea, un studiu de impact al implementării Planului de acţiuni RM-UE care va fi publicat în luna martie şi care va permite implementarea fazei a II-a a documentului.

În acest context, Iurie Leancă a precizat că Programul naţional de implementare a fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize prevede acţiuni suplimentare în domeniul managementului integrat al frontierei, combaterii corupţiei şi crimei organizate, cooperarea cu EUROPOL şi altele.
 

Totodată, Iurie Leancă a atenţionat asupra urgentării pachetului de legi privind  liberalizarea regimului de vize aflat pentru aprobare în Parlament. Proiectele de legi înaintate de către Guvern vizează activitatea mai multor organe de drept şi racordarea legislaţiei naţionale la aquis-ul comunitar. 

În această ordine de idei, Prim-ministrul a cerut de la Ministerul Justiţiei efectuarea unei analize detaliate a proiectelor de legi aflate pentru aprobare în Parlament şi a  atras atenţia asupra calităţii actelor legislative.