Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2012

Ministerul Economiei a finalizat cel de al patrulea Raport privind implementarea recomandărilor CE în instituirea DCFTA

Ministerul Economiei a finalizat cel de al patrulea Raport privind implementarea recomandărilor CE în instituirea DCFTA

Ministerul Economiei a finalizat şi a prezentat Comisiei Europene cel de al patrulea Raport privind progresele în realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana (ZLSAC/DCFTA). Raportul a fost efectuat pentru perioada lunilor noiembrie 2011-ianuarie 2012.

Reamintim, că rapoartele elaborate trimestrial prevăd realizările Guvernului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în 13 domenii: infrastructura calităţii, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, proprietate intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă, etc.

În perioada vizată, a fost lansată procedura de elaborare a Nomenclatorului combinat de mărfuri al republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Noul nomenclator va întra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013.

Concomitent, în domeniul comerţului a început implementarea Planului de acţiuni privind eliminarea barierelor netarifare din comerţ. În acest context a fost elaborată Hotărârea Guvernului privind funcţionarea Centrelor de notificare şi informare a OMC. Au fost transmise spre aprobarea Guvernului noi modificări la actele normative ce prevăd simplificarea procedurilor de import a zahărului prin trecerea competenţelor de gestionare a contingentelor de la camera de Licenţiere la Serviciul Vamal.

În domeniul standardizării şi metrologiei, au fost adoptate un set de legi sectoriale armonizate cu cele a Uniunii Europene şi a fost creată Agenţia Protecţiei Consumatorilor. Totodată, a fost efectuată o evaluare a standardelor Republicii Moldova şi drept rezultat creată Lista standardelor conflictuale cu cele a UE. În acest sens comunicăm, că în anul trecut 177 standarde conflictuale au fost retrase şi sunt propuse spre retragere încă 156. Menţionăm că în cadrul implementării integrale a Programului Naţional de Standardizare pentru anul 2011 au fost adoptate 3711 standarde europene în calitate de standarde naţionale.

În domeniul concurenţei a fost elaborat Planul pe termen scurt a implementării Legii privind concurenţa. Documentul elaborat prevede procesul de elaborare şi aprobare a unui set de schimbări şi legislative menite să susţină implementarea cu succes a legii de bază şi crearea unui amplu sistem de informare şi instruire în domeniul concurenţei.

Republica Moldova efectuează raportarea trimestrială privind progresele în realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana. Ultimul raport a fost prezentat pe 26 octombrie 2011.

La 18 ianuarie, curent la Chişinău au avut loc consultările tehnice privind lansarea negocierilor Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Începerea negocierilor oficiale va avea loc la sfârşitul lunii februarie. Pe parcursul anului 2012 sunt preconizate 4 runde de negocieri al ZLSAC, adiţional la negocierile purtate la acest subiect în cadrul Acordului de Asociere RM-UE.

Potrivit Ministerului Economiei, Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la Acquis UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus