Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.02.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Nikolai Azarov

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Nikolai Azarov

Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei oficiale a Prim-ministrului Vlad Filat, la Kiev, pe care o întreprinde în perioada 2-3 februarie. Premierul este însoţit de o delegaţie care include reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din ţara noastră.

Cei doi Premieri au menţionat importanţa acestei vizite, în contextul aniversări a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Ucraina şi semnarea Acordului de cooperare dintre cele două state. În acest context, oficialii au remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării relaţiilor bilaterale şi progresul înregistrat în ultimii doi ani, în mod special.  

În cadrul întrevederii, a fost abordat un spectru larg de subiecte ce vizează stadiul actual al relaţiilor moldo-ucrainene, precum şi perspectivele de dezvoltare a acestora. Părţile au pledat pentru impulsionarea relaţiilor în domeniul energetic, al infrastructurii şi al schimbului comercial, inclusiv în cadrul cooperării internaţionale.   

Premierii celor două state au subliniat importanţa realizării înţelegerilor convenite în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, care a avut loc la 10-11 noiembrie 2011, la Chişinău.

Totodată, oficialii au abordat o serie de aspecte ce vizează problemele existente, în vederea soluţionării acestora în interesul cetăţenilor ambelor state. Astfel, s-a convenit asupra dinamizării procesului pentru definitivarea demarcării frontierei de stat, impulsionarea negocierilor pe subiectele ce vizează drepturile patrimoniale şi protecţia mediului înconjurător, dar şi privind dezvoltarea relaţiilor moldo-ucrainene în sfera umanitară. De asemenea, s-a convenit asupra organizării diverselor evenimente culturale atît în Republica Moldova, cît şi în Ucraina, prilejuite de aniversarea a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit problema transnistreană şi procesului de reglementare. Vlad Filat a menţionat rolul Ucrainei în derularea acestui proces, în special în contextul preşedinţiei ucrainene în OSCE, în anul 2013. 

În context, Nicolai Azarov a confirmat că Ucraina susţine poziţia privind transformarea operaţiunii de pacificare din Zona de Securitate în una civilă cu mandat internaţional.

După întrevedere, a avut loc ceremonia de semnare a Planului de consultări între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2012-2013, de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov şi omologul său ucrainean, Victor Maicovici. De asemenea, a fost semnat Acordul privind crearea Euroregiunii „Nistru”, anunţă Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus