Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-01-26/programele-pentru-examenele-de-absolvire-au-fost-actualizate-23725.html
Data: Jan 26, 2012 (22:49)

Programele pentru examenele de absolvire au fost actualizate

Agenţia de Evaluare şi Examinare a actualizat programele la disciplinele incluse în orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2012. Astfel, beneficiarii acestora – absolvenţii treptelor de școlaritate, anul școlar 2011-2012, dar şi alţi factori interesaţi (cadre didactice, părinţi), pot găsi cele 14 programe de bacalaureat și 5 programe de gimnaziu pe site-ul Agenţiei de Evaluare și Examinare (aee.edu.md) şi se pot informa despre exigenţele de organizare a probelor de evaluare finală, sesiunea 2012, pot consulta modele de test cu barem de corectare şi notare, dar şi exersa diverse tipuri de subiecte, în vederea pregătirii eficiente către examene.

Programele aprobate la Comisia Națională de Examene au statut de documente reglatorii şi normative și poartă caracter de obligativitate. Documentele se adresează atît specialiştilor pe domenii, cît şi absolvenţilor din învăţămîntul gimnazial și liceal. Un alt obiectiv al acestora este de a oferi pedagogilor informaţie relevantă despre modalitatea de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a gimnaziului și de bacalaureat în sesiunea iunie 2012.

Şi în sesiunea curentă, testele de bacalaureat vor fi diferite pentru absolvenţii claselor cu profil real şi umanist. Testele de examen la limba străină vor fi, însă, unice pentru ambele profiluri, în corespundere cu numărul egal de ore, rezervate disciplinei date în Planul-cadru.

În sesiunea de bacalaureat 2012, pentru candidaţii de la profilul umanist, examenul la istorie are statut de probă obligatorie. Pentru candidaţii la bacalaureat, profilurile real, arte, sport și tehnologic, examenul la istorie are statut de probă la solicitare.
Directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, menţionează că materialele pentru examene, oferite de programele respective, vor fi luate ca bază de testare, în procedura de pretestare experimentală a subiectelor de examen, ce se va desfăşura în perioada februarie-martie current şi la care vor participa, în fazele de laborator, eşantion reprezentativ şi eşantion naţional – toţi candidaţii la examenele din sesiunea curentă. Adrian Ghicov spune că rezultatele pretestărilor vor fi examinate şi vor oferi informaţie veridică pentru îmbunătăţirea testelor de examen.

Potrivit Ministerului Educaţiei, la examenele de bacalaureat sunt aşteptaţi, în acest an, circa 28000 de candidaţi, iar la treapta de absolvire a gimnaziului – 39 500 de candidaţi.