Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.01.2012

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, cere "dizolvarea neîntârziată a Parlamentului nelegitim"

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, cere

Vladimir Voronin i-a cerut într-o scrisoare președintelui interimar Marian Lupu să dizolve imediat Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Vedeti mesajul integral:

Deja este clar pentru toţi, că timpul, prevăzut de Constituţia Republicii Moldova pentru alegerea şefului statului, a expirat. Pe parcursul anului trecut Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţia, majoritatea de guvernare nu a putut să aleagă Preşedintele în termenii prevăzuţi de legislaţia în vigoare. Astfel, Parlamentul Republicii Moldova, în mod automat, şi-a pierdut împuternicirile şi a devenit nelegitim. Prin urmare, s-au creat circumstanţele necesare pentru dizolvarea lui. Constituţia Republicii Moldova, hotărîrile Curţii Constituţionale din 8 februarie 2011 şi 20 septembrie 2011, dar şi bunul simţ vin să confirme acest adevăr clar.

Voi reaminti că fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, pe parcursul întregului an 2011, a înaintat mai multe propuneri şi iniţiative de depăşire a crizei politice, de găsire a compromisului în problema alegerii şefului statului şi de evitare a alegerilor parlamentare anticipate.

Cu regret însă, majoritatea parlamentară nu a luat în seamă nici una din propunerile noastre. Mai mult decît atît, intrînd în cîrdăşie cu unii judecători de la Curtea Constituţională, Alianţa de guvernare practic a lichidat ultima şansă de a alege Preşedintele ţării, de a depăşi criza şi de a evita alegerile parlamentare anticipate. Lipsa totală, din partea Alianţei, a unei perceperi adecvate a situaţiei care s-a creat, continuarea încercărilor de a păstra actuala guvernare, reprezintă fără îndoială, una din cele mai grave crime săvîrşite în faţa poporului – uzurparea puterii.

Ţinînd cont de cele expuse mai sus, pentru a evita agravarea vinovăţiei în crima dată şi cu scopul de a păstra liniştea şi pacea în ţară, cer să dizolvaţi neîntîrziat Parlamentul nelegitim, conform procedurilor legale şi să stabiliţi data alegerilor parlamentare anticipate.

Ţineţi minte că în mîinile Dumneavoastră se află nu doar cheia spre normalizarea situaţiei politice, dar şi instrumentul de ispăşire parţială a propriei Dumneavoastră vinovăţii în situaţia creată.



                              Vladimir Voronin,
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova,
Preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus