Trimite e-mail | Printeaza
IT
24.01.2012

Autorii contravenţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice au fost sancţionaţi cu amenzi în mărime de 96,4 mii lei

Autorii contravenţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice au fost sancţionaţi cu amenzi în mărime de 96,4 mii lei

În 2011, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a încheiat 59 de procese-verbale cu privire la contravenţiile în domeniul comunicaţiilor electronice, 32 dintre care vizează furnizorii de reţele şi servicii din acest sector. Per ansamblu, asupra contravenienţilor au fost aplicate, conform hotărârilor instanţei de judecată, sancţiuni sub formă de amendă în mărime de 96,4 mii lei.

Cele mai frecvente încălcări constatate de Agenţie au fost furnizarea neautorizată a reţelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice (17 procese verbale), conectarea neautorizată sau admiterea conectării neautorizate la reţele (13 procese verbale), utilizarea fără licenţă/permis tehnic a canalelor/frecvenţelor radio (5 procese verbale), executarea lucrărilor de construcţie în zonele de protecţie a liniilor, cablurilor şi instalaţiilor de comunicaţii electronice fără autorizarea proprietarilor acestor linii, cabluri şi instalaţii (4 procese verbale).

Până în prezent, instanţa de judecată (judecătoria sect. Centru din mun. Chişinău) a pronunţat hotărâri definitive asupra a 52 de procese verbale, iar 7 - se află în proces de examinare. În 39 de cazuri instanţa de judecată a aplicat contravenienţilor sancţiuni în formă de amendă, în 2 cazuri a privat contravenienţii (S.R.L. „PBX SERVICE” şi S.R.L. „Unicomtel”) de dreptul de furnizare a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice pe un termen de 6 luni, 8 procese verbale au fost clasate, iar 3 – s-au încheiat cu pronunţarea unor hotărâri prin care instanţa a recunoscut vina făptuitorului, dar nu l-a sancţionat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie a răspunderii contravenţionale (3 luni).

Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru furnizarea neautorizată a reţelelor şi/sau serviciilor de comunicaţii electronice. În asemenea cazuri, persoanele fizice achită amenzi de la 1000 la 2000 lei (50 – 100 unităţi convenţionale), iar persoanele juridice - de la 4000 la 6000 lei (200-300 unităţi convenţionale).

Potrivit Codului contravenţional, ANRCETI constată contravenţiile în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor poştale şi tehnologiei informaţiei prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată care aplică contravenienţilor sancţiunile prevăzute de lege. Amenzile aplicate contravenienţilor sunt virate integral la bugetul de stat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus