Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-01-18/marian-lupu-a-avut-o-intrevedere-cu-pre-edintele-ucrainei-viktor-ianukovici-23634.html
Data: Jan 18, 2012 (20:38)

Marian Lupu a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Peședintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, în cadrul unei vizite de lucru la Kiev, la invitația omologului său ucrainean.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte de interes comun, pe agenda bilaterala și internațională, în contextul consolidării bunelor relaţii de prietenie şi colaborare dintre ţările noastre. Președinții Republicii Moldova și Ucrainei au făcut un bilanț al colaborării dintre țările noastre pentru 2011 și au trasat noi standarde și obiective pentru 2012, au discutat probleme ce țin de securitatea energetică, inclusiv au apreciat activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene.
A fost discutat și dosarul transnistrean, Președintele Ianukovici reconfirmând că țara sa este dispusă să participe activ la discuţiile privind demilitarizarea regiunii transnistrene şi transformarea actualului format de pacificatori de pe Nistru. Cei doi președinți au cazut de acord că responsabilii pentru acest dosar trebuie să depună eforturi susținute pentru a evita pe viitor incidente regretabile, ca cel din ianuarie curent.

Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici a menționat dinamica ascendentă a relațiilor moldo-ucrainene și a specificat, în acest sens, importanța intensificării dialogului politic dintre Kiev și Chișinău. Președintele ucrainean a opinat în favoarea consolidării și extinderii colaborării dintre țările noastre, un accent aparte fiind pus pe dimensiunea relațiilor comercial-economice. Presedintele Ianukovici a menționat interesul investitorilor ucraineni pentru a efectua investitii în Republica Moldova.

În același context, Președintele interimar Marian Lupu a menționat caracterul strategic al relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina, țara vecină ocupând a treia poziție printre partenerii economici externi ai țării noastre. Pentru anul 2011, volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și Ucraina a atins volumul de 904,4 mln. de dolari americani, în creștere cu 27,1 la sută față de anul 2010. Șeful interimar al statului a apreciat înalt poziția Ucrainei în dosarul transnistrean, exprimată prin opțiunea în favoarea soluționării politice a diferendului transnistrean, prin identificarea unei soluții viabile de reintegrare a țării în cadrul hotarelor recunoscute internațional, informeaza Serviciul de presă al Aparatului Preşedintelui R. Moldova.